Bild på Sollentuna Hills.
Sollentuna Hills, ett av SSM:s projekt som redan börjat säljas in. 183 lägenheter med tillträde först 2021–2022, om man når målet att få 75 procent sålt.
Publicerat 23 november, 2017

Längre försäljningstider

Trögare marknad och längre tid innan projekten är insålda. Den utvecklingen tror Mattias Roos, vd på SSM att vi får se framöver. Han anser att politiken skapar osäkerheten.

Tecken på att marknaden för nyproducerade bostadsrätter mattas av har gjort marknaden nervös, men de flesta bolagen som utvecklar och bygger har sedan länge en riskstrategi och sätter inte spaden i marken förrän 75 procent av lägenheterna är sålda.

[ Annons ]

– Vi har möjligheten att börja produktion vid 50 procent men de facto gör vi det inte förrän 75 procent är sålt. Vi har sedan 2012 legat på över 90 procent sålt i pågående produktion vilket vi förstås är nöjda med, säger Mattias Roos, vd på bostadsutvecklingsbolaget SSM i Stockholm.

Han bedömer att de fyra bostadsprojekt som nu ligger i pipeline blir av men att försäljningen kommer ta längre tid.

– Vi har varit tidigt ute med att sälja eftersom osäkerheten gör att det tar längre tid att nå målet. Marknaden har gått från att vara stekhet till mer normal. Kanske att vi säljer ett par lägenheter i veckan framöver.

Mattias Roos anser att det är politikerna som gjort det svårt för köparna.

– Det är förvirrande budskap om olika åtgärder som kan komma. Om jag köper idag och ska tillträda om två och ett halvt år, vad ska jag räkna med? Vilka amorteringskrav gäller, får jag ränteavdrag, hur många årsinkomster måste jag tjäna? Klart att sådana frågor skapar osäkerhet när man ska göra en stor investering.

Hur det i längden slår vet förstås ingen, SSM:s förhoppning är att de små lägenheter (snittstorlek 47 kvm) man bygger för målgruppen 20–44 år ska fortsätta att efterfrågas.

– Man måste ha möjlighet att förändra sitt boende i yngre år och den marknaden lär fortsätta. Tror att det blir knepigare för lägenheter i lyxsegmentet som riktar sig till villaägare som har sålt sitt hus.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]