[ Annons ]

Fastighetsägare på Tredje Långgatan i Göteborg vill göra gatan till ett så kallat gångfartsområde. Målet är att gatan ska bli en av landets restaurangtätaste.
Publicerat 4 juni, 2014

Långgata kan bli Gånggata

Fastighetsägare på Tredje Långgatan i Göteborg vill göra gatan till ett så kallat gångfartsområde. Målet är att gatan ska bli en av landets restaurangtätaste.

Avenyfamiljen, som driver flera restauranger i Göteborg, har tagit över Auktionsverkets gamla byggnader som nu ska omvandlas till restauranger, kaféer och en ny kulturarena.

[ Annons ]

– Vi vill förändra gatans karaktär och håller just nu på att bygga om fastigheten. Utöver flera restauranger och kulturarenan så öppnar vi även upp bakgårdarna, som ska bli publika, säger Jonas Järvmarker, vd på Avenyfamiljen, till Göteborgsposten.

Men för att ett större flöde av människor ska kunna njuta av gatulivet på Tredje Långgatan måste bilarna anpassa sig till folklivet menar Avenyfamiljen. Företaget har fått med sig flera andra fastighetsägare på gatan i ett förslag att göra gatan till ett så kallat gångfartsområde. Det kostar dock, hela gatan måste byggas om och trottoarerna tas bort.

– Det finns ingen finansiering för det förslaget som det är nu, säger Beata Löfmarck, trafikplanerare på Trafikkontoret till GP.

Men i ett nytt förslag diskuteras en enklare variant där gatubeläggningen är kvar och att man bara skyltar om till gångfartsområde.

– Vi föreslår det för att det inte ska rinna iväg en massa år innan det blir av. Jag fick idén när jag var i Stockholm och såg att de gjort så på Götgatan, säger Jonas Järvmarker.

Fastighetsägaren Glenn Karnefors, som äger byggnaden intill Auktionsverket, menar att gatan i sin nuvarande utformning är bortglömd.

– Ja, det får jag säga. Den är väldigt död på kvällarna. Folklivet slutar vid Haga och sedan kommer inget mer.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]