[ Annons ]

Publicerat 2 november, 2015

Länge leve tvättstugan!

Det lönar sig att ta hjälp för att planera renoveringen av en tvättstuga. Genom att tänka efter före och följa serviceplanen kan husets mest utsatta utrymme få ett långt lyckligt – och energisnålt liv.

Efter 15 år bland torktumlare och tvättmaskiner vet Hans Swahn att en enda liten sliten reservdel kan vara droppen som får tvättstugan att svämma över. Han arbetar som produktsäljare på Fastighetsägarna Service och är den som lyfter på luren när fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar går i moderniseringstankar.

[ Annons ]

– Oftast handlar det om någon som har en gammal maskinpark som börjat kosta väldigt mycket pengar i underhållskostnader. Man vill bli mer medveten om energi och miljö men vet inte riktigt i vilken ände man ska börja.

Och det är inte undra på. Att renovera eller bygga en ny tvättstuga är inte ett lättvindigt projekt. En del av de tvättstugor Hans Swahn besöker under sina konsultationer har stått i princip orörda sedan 1930-talet.

– Jag har nog sett det mesta, men kan fortfarande bli förvånad ibland. Till exempel när man stöter på handvevade tvättmaskiner med manuell vattenpåfyllning.

Jag har nog sett det mesta, men kan fortfarande bli förvånad ibland. Till exempel när man stöter på handvevade tvättmaskiner med manuell vattenpåfyllning.
Hans Swahn, produktsäljare Fastighetsägarna Service

Ju äldre en tvättstuga är, desto vanligare är problem med fuktskador, läckage, ventilation och skenande energiförbrukning. Men att bygga en helt ny tvättstuga från grunden är inte alltid den självklara lösningen.

– Nej, en tvättmaskin som är tio år eller yngre är det nästan aldrig värt att byta ut enbart för att spara energi. Är tvättstugan väldigt uppbokad kanske den bästa lösningen är att utöka med en till maskin och teckna en serviceplan för hela maskinparken, berättar Hans Swahn och fortsätter:

– Däremot kan det finnas stora pengar att spara på att byta ut torkskåp och tumlare även om de inte har så många år på nacken, eftersom den nya värmepumpstekniken gjort maskinerna mycket mer energieffektiva.

Fackmannamässigt hantverk och lämplig utrustning kostar, men Hans Swahns erfarenhet är att hemmagjorda lösningar oftast kostar desto mer, både i pengar och säkerhetsrisker. Ett tränat öga upptäcker snabbt installationer som inte gjorts enligt leverantörens anvisningar eller på ett fackmannamässigt sätt.

– Vi möts ibland av ”ojdå” när vi kommer ut på plats. Det kan handla om elinstallationer med dåliga brytare, att man har kvar gamla slangar som blivit veckade eller böjda och orsakat en massa problem eller att man inte tänkt på ventilationen kring tork-utrustning som ska blåsa ut luften. Ibland står maskiner direkt på golvet istället för på en sockel eller så har man köpt maskiner för hushållsbruk.

A och O för ett långt liv i tvättstugan är enligt Hans Swahn kontinuerlig tillsyn för att upptäcka problemen innan de börjar växa.

– När någon tecknat ett serviceavtal gör vi en eller två besiktningar per år där vi går igenom maskinerna enligt en diger checklista. Vi öppnar upp maskinerna, rengör och tittar på skicket på de olika delarna. En sliten dämpare i en maskin kan till exempel på sikt medföra dyra reparationer, men byter man bara ut den i god tid så kan man slippa onödiga följdskador.

9 tips för längre liv i tvättstugan

Hans Swahn, produktsäljare på Fastighetsägarna Service delar med sig av några goda råd för problemförebyggande åtgärder i tvättstugan.

Att byta eller inte byta – det är frågan
Gamla tvättmaskiner drar mycket energi och är ofta lönsamma att byta ut. Generellt sett är det lönsamt att byta ut maskiner som är äldre än 15 år. En underhållstekniker kan avgöra kostnadseffektiviteten i att byta.

Skona boende från tvättstugelukten
Placering av utblås genom fasaden måste tänkas igenom noga. Ett utblås precis under en balkong eller ett fönster kan vara mycket störande för den boende.

Bättre drag i torkrummet
Gamla torkrum kan energieffektiviseras genom ett byte från värme-fläktar till moderna torkrumsavfuktare. Den som går över till utrustning som torkskåp och tumlare kan ställa i ordning torkrummet för uthyrning eller annan användning för de boende.

Ett kaffemått räcker
Det finns en anledning till att tvättmedel numera säljs i kompakta små förpackningar, de är nämligen betydligt drygare än vad många tror.  Överdosering av tvätt- och sköljmedel orsakar en gegga som maskinerna inte hinner skölja bort. Upplys de boende om att ett kaffe-mått tvättmedel ofta räcker eller överväg ett byte till maskiner med automatisk dosering. Att köra maskinerna tomma med en vattentemperatur på 90 grader någon gång då och då kan transportera bort en del av tvättmedelsgeggan.

Trevligast på gården
Den minst problematiska placeringen av en tvättstuga är i ett eget hus på gården. Störst risk för problem med störande buller och vibrationer ger tvättstugor som placeras på vinden. Tvättstugor i källare är relativt avskilda från bostäderna men tänk på att kompensera för det mörkare läget och sämre ventilation.

Teckna serviceavtal
En enda liten trasig maskindel kan medföra många och kostsamma problem för hela tvättstugan. Vid en underhållsinspektion byts smådelar ut när de börjar bli slitna vilket minskar risken för stora skador.

Torka snålt med värmepumpsteknik
Torkskåp och tumlare kan orsaka fuktproblem om ventilationen inte installeras rätt. Nyare produkter med värmepumpsteknik är mer effektiva och betydligt strömsnålare. Att byta ut maskiner kan därför spara in mycket pengar på sikt, även om de är relativt nya.

Minimera tung hantering
Hanteringen av tvättutrustning är tung och många maskiner kan inte tas isär när de ska in i en tvättstuga. Kontrollera framkomligheten till och från tvättstugan innan beställningen görs.

Glöm inte golvbrunnen
Se till att golvbrunnar blir besiktigade innan du lägger nytt golv i tvättstugan. En behörig VVS-expert kan bedöma om brunnarna behöver bytas ut. Passa också på att installera luddlådor vid brunnarna för att undvika översvämningar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]