[ Annons ]

Bild: Shutterstock
Publicerat 10 juni, 2016

Landskrona överklagar dom om trångbodd familj

Att leva sex personer på tolv kvadratmeter i ett år är inte skälig levnadsnivå menar förvaltningsrätten. Men Landskrona kommun kommer att överklaga domen.

Det rör sig om en familj, syriska flyktingar, med fyra barn som delat en större lägenhet med ytterligare en familj. Abdlrahman Alrefai berättar för Sveriges Radio Malmöhus att året i det lilla rummet har gått hårt åt familjen. Skolan där två av barnen går har gjort en orosanmälan att barnen inte mår bra.

[ Annons ]

– De måste leva i ett rum hela dagen. Äta här, titta på tv, spela spel och studera. Mina barn säger till mig: att bo i ett rum är som ett fängelse. De undrar varför de inte får leva som andra barn, säger fadern Abdlrahman Alrefai till Sveriges Radio.

Abdlrahman Alrefai menar att han gjort vad han kunnat för att få en större bostad.

Ärendet har gått upp till förvaltningsrätten som menar att familjen inte  tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Därför har familjen rätt till bistånd i form av av att kommunen ordnar ett hyreskontrakt. En dom som dock kommer att överklagas. Från kommunens sida menar man att skyldigheten främst handlar om att hitta lösningar på akuta problem.

– Det innebär vissa svårigheter eftersom socialtjänsten inte har ansvar för lägenheter. Talar man om boenden i socialtjänstlagen så handlar det om olika tillfälliga boenden. Jag kan ju inte göra något utifrån socialtjänstens del, bygga, rekvirera eller på andra sätt ordna fram boende, säger Richard Sulek, sektionschef på individ- och familjeförvaltningen.

I maj räknades 360 vuxna och 192 barn som bostadslösa i Landskrona. I år ska kommunen ta emot 57 nyanlända enligt lag.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]