Dagens nyproducerade lägenheter är tillbaka på nästan samma storlek som på 1960-talet.
Publicerat 3 maj, 2016

Därför krymper landets lägenheter

Höga bostadspriser och krav på parkeringsplatser förklarar varför landets tvårummare krympt med sex kvadratmeter i snitt sedan det mer spatiösa 1980-talet.

Nyproducerade lägenheter byggs allt mindre. Åtminstone enligt Skanskas bostadsrapport som visar att dagens boendeyta är tillbaka på samma storlek som på 1960-talet.

[ Annons ]

Lägenheter som byggs idag är mindre än de var på 1980-talet. Nu är den genomsnittliga boytan lika liten som i lägenheterna som byggdes under 1960-talet. Det visar siffror som SCB som Skanska presenterar i en ny bostadsrapport. Snittstorleken på en nyproducerad etta är idag 39 kvadratmeter. På 1960-talet var siffran 40 kvadratmeter. Under 1980-talet ökade storleken och en etta var i snitt 47 kvadrat.

Minskningen som Skanska visar i sin rapport omfattar även tvårumslägenheter. Här har storleken gått från 64 till 58 kvadrat sedan 1980-talet.

– Den främsta orsaken till att lägenheterna blir mindre till ytan är de höga bostadspriserna. De stigande kvadratmeterpriserna gör att större lägenheter blir för dyra för konsumenterna. Vad vi kan se så kommer trenden med yteffektiva lägenheter att fortsätta hålla i sig framöver då trycket på bostäder fortfarande är extremt högt, främst i landets storstäder, säger Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska Nya hem.

Rapporten visar också att det byggs färre ettor. De senaste fem åren har 4 375 ettor byggts. Samtidigt gick fler än 75 000 ungdomar ut gymnasiet i fjol.

– Att det byggts färre ettor är en bidragande orsak till den stora bristen på bostäder för studenter och unga. I Sveriges tre största städer har det exempelvis endast byggts 4 604 ettor sedan millenniumskiftet. En förklaring till att få ettor produceras är det rådande regelverket med bland annat krav på parkeringsplatser och stora badrum vilket försvårar byggandet av just yteffektiva ettor, säger Magnus Lambertsson.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]