[ Annons ]

Att anställa boende som sommarjobbare har länge varit en del av Stena Fastigheters hållbarhetsarbete. Foto: Stena Fastigheter
Publicerat 14 december, 2021

Lån ska stärka hållbarheten

Nu ger Handelsbanken ut ett hållbarhetslån med både grön och social koppling. Lånet på 500 miljoner ska användas till fortsatt utveckling av Stena Fastigheters kvarter.

Sverige är ledande på grön finansiering, men när det gäller det sociala lite på efterkälken. Men social hållbarhet klättrar med rekordfart på finansmarknadens prioriteringslista. Flera experter har spått att det är bostadssektorn och fastighetsmarknaden som kommer att dra i gång den sociala obligationsmarknaden i Sverige.

I Stena Fastigheters fall är det dock ett renodlat lån det handlar om. Lånet om 500 miljoner kronor hos Handelsbanken är länkat till både sociala och miljömässiga variabler som följs upp årligen. Detta är första gången Handelsbanken ger ut ett lån där sociala parametrar kopplade till trygghet ingår i uppföljningen. 

[ Annons ]

– Vi har en positiv utveckling av tryggheten i våra områden. Genom att knyta finansiering till detta skapas det en än starkare drivkraft att fortsätta arbeta systematiskt med vår relationsförvaltning och att göra stora investeringar i våra kvarter, både med nyproduktion och trygghetsskapande åtgärder, säger Cecilia Fredholm Vaarning, kommunikation- och hållbarhetschef Stena Fastigheter.

Villkoren i lånet innebär konkret en reducering av klimatavtrycket i nyproduktionen, liksom energieffektivitet i ordinarie förvaltning. Trygghetsmålen kopplas till de trygghetsmätningar som årligen genomförs.

– Som långsiktig fastighetsägare känner vi oss säkra på att vårt trygghetsskapande arbete i kombination med ett långsiktiga ägande ger en positiv effekt i våra kvarter. Det här lånet är en viktig markör för oss, det ger en verifikation på att vårt arbete noteras av andra. Lånet har ett innovativt upplägg med en tydlig länkning till utvecklingen av trygghet i våra områden. Vi är stolta över att ta vår hållbara finansiering till nästa nivå tillsammans med Handelsbanken, säger Jakob Nilsson, CFO Stena Fastigheter.


Cecilia Fredholm Vaarning konstaterar att det finns en mängd olika låneprodukter, men hon menar att det särskilda i detta upplägg är den direkta kopplingen till bolagets ambitioner inom Agenda 2030 med mål 16, 11, 7 och 3.

– Vi är glada att kunna ge Stena Fastigheter incitament i deras hållbarhetsarbete och i synnerhet inte bara för miljömässiga mål utan även sociala åtgärder och skapande av trygghet i bostadsområden. Stena Fastigheter gör nu ett ännu tydligare åtagande för sina hållbarhetsmål genom att koppla dessa till finansieringen. Tillsammans kan vi bidra till en ökad samhällsnytta, säger Anna Lindvetter, rådgivare inom hållbar finansiering på Handelsbanken. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]