[ Annons ]

Johan Lindén, finansspecialist HSBStockholm.
Publicerat 10 september, 2019

Lågt sparande i bostadsrättsföreningarna

Lågt sparande och alltför låga avgifter är vanligt i Stockholms bostadsrättsföreningar. – Det finns tyvärr en föreställning att låg avgift är detsamma som bra förening, säger Johan Lindén, finansspecialist HSB Stockholm.

HSB Stockholm har i rapporten Stockholms bostadsrättsbarometer 2019 sammanställt ekonomiska nyckeltal från närmare 500 bostadsrättsföreningar. Sammanställningen visar att var femte bostadsrättsförening sparar för lite, och att de  har en lägre månadsavgift än vad som är rimligt.

[ Annons ]

De senaste fem åren har avgifterna i dessa föreningar ökat med 2 procent, det kan jämföras med hyreshöjningar som varit 5,7 procent för hela riket under samma period.

– I mina ögon innebär det i princip att avgiftsnivån stått still, om man justerar för inflationen till och med sjunkit, säger Johan Lindén. Det är visserligen så att de flesta föreningarna har en bra ekonomi men vi tycker att det borde finnas en större beredskap för att möta kostnadsökningar, inte minst nu när räntesänkningarna har planat ut.

HSB:s siffror visar också att drygt var femte förening (22 procent) sparar för lite, och detta i ett lågränteläge. Dessa föreningar har således för låga avgifter.

Varför håller då föreningarna sina avgifter låga, om det finns behov av bättre buffert i framtiden?
– Jag tror att det finns en väl rotad kultur i bostadsrättsvärlden där man betraktar höjda avgifter som ett misslyckande. Dessutom ser vi ofta mäklare som likställer låg avgift med bra ekonomi i föreningen vilket ju inte alltid är sant. Det finns till och med sajter som gör en rating på föreningens ekonomi efter hur låg avgiften är – det tycker jag är ett konstigt sätt att mäta kvalitet, säger Johan Lindén.

Han menar att föreningarna mer måste betrakta sitt boende i huset som ett långsiktigt slitage på fastigheten och ta höjd för det i avgifterna som sätts.

– Det handlar om att pedagogiskt förklara för sina medlemmar att avgiften inte bara ska täcka räntor och rörelsekostnader utan även spara till det slitaget som hela tiden pågår.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]