[ Annons ]

Svenskarna ger tummen ner till regeringens bostadspolitik. Foto: Shutterstock.
Publicerat 13 mars, 2020

Lågt betyg för regeringens bostadspolitik

Regeringen får definitivt inget bra betyg i en Sifo-undersökning som HSB beställt. 60 procent anser att Bolund & Co inte gjort något åt bostadsbristen. Ett bevis för att regeringen nedprioriterat bostadspolitiken menar Anders Lago på HSB.

Undersökningen som Sifo gjort är en webbpanel med 1143 svarande och den gjordes 4-6 februari. Tydligt är ett stort missnöje med de insatser som regeringen gjort eller kanske snarare inte gjort. Det är bara 12 procent som svarar ja på frågan: Upplever du att regeringen under de senaste 12 månaderna har gjort något åt den bostadsbrist som finns i stora delar av landet?  Det stora flertalet svarar nej, 60 procent, övriga svarar tveksam/vet ej.

[ Annons ]

– Allt fler människor stängs ute från bostadsmarknaden medan regeringen sitter märkligt still. Det går inte att dra någon annan slutsats än att Stefan Löfven har nedprioriterat bostadspolitiken under sina år som statsminister, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB i en kommentar.

Vad anser då folk att regeringen ska sätta in för insatser för att få fart på bostadsmarknaden?

De svarsalternativ som HSB beställt speglar förstås organisationens synpunkter. Högst upp hamnar förändring av flyttskatten och att se över bolånetak och amorteringskrav för förstagångsköpare, här är det runt hälften som vill se sådana förändringar.

Startlån till unga och subventionerat bosparande för personer under 30 år anser runt 40 procent är bra initiativ.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]