Erik Slottner, Kristdemokraternas gruppledare i Stockholms stadshus, tycker att det är oansvarigt av den rödgrönrosa majoriteten att sätta upp fler lagliga graffitiväggar. Montage: Shutterstock/Scharlotte Peppare
Publicerat 15 februari, 2016

”Lagliga väggar stoppar inte olagligt klotter”

Att sätta upp lagliga graffitiväggar minskar inte förekomsten av klotter i omgivningen. Det menar Erik Slottner (KD), som kräver att ledningen i Stockholms stadshus tänker om kring planerna på fler lagliga väggar i innerstaden.

– Det sänder helt fel signaler att den rödgrönrosa majoriteten fortsätter att planera lagliga graffitiväggar på Södermalm och Kungsholmen när nya siffror visar att klottret ökar lavinartat i innerstaden. Det krävs att den rödgrönrosa majoriteten tänker om i denna fråga. Annars är Stockholms rykte som en ren, snygg och attraktiv stad hotad.

[ Annons ]

Det säger Erik Slottner (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus, med anledning av att trafikkontoret presenterar ny klotterstatistik som tagits fram tillsammans med SVT Nyheter Stockholm. (Se några av siffrorna nedan.)

– Det var ett misstag att riva upp stadens nolltolerans mot klotter och olaglig graffiti. Det är högst troligt att en del av den stora ökningen hänger samman med den nya policyn. Det finns därutöver en naiv tro inom den rödgrönrosa majoriteten på att lagliga graffitiväggar kan minska förekomsten av klotter och skadegörelse. Erfarenheterna av lagliga väggar har i flera fall varit att även omgivningen i anslutning till väggarna har blivit nerklottrad, säger Erik Slottner (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus.

– Klotter förfular vår gemensamma stadsmiljö, sprayfärgen förstör hållbarheten i betongen i våra byggnader och saneringen kostar stora summor pengar som skulle kunna användas till äldreomsorg, skola och socialtjänst. Dessutom ökar den upplevda otryggheten och innerstaden. Att i detta läge planera för nya klotterväggar är direkt oansvarigt.

Anmälningar om klotter i några av Stockholms stadsdelar:

Katarina-Sofia
2014: 589
2015: 1493
+153%

Kungsholmen
2014: 637
2015: 1000
+57%

Norrmalm
2014: 764
2015: 1033
+35%

Maria-Gamla stan
2014: 768
2015: 924
+20%

Östermalm
2014: 549
2015: 463
-16%

Källa: Trafikkontoret/SVT Nyheter Stockholm

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]