Foto: Michael Erhardsson.
Publicerat 8 juni, 2017

”Lägg miljarderna på bostadsbidrag”

Bostadsbidragen har urholkats och är idag för låga menar Riksrevisionen. Stefan Attefall anser att regeringen får ”mer krut för pengarna” om pengar läggs på bostadsbidrag istället för investeringsstöd.

Den nya rapporten från Riksrevisionen visar att bostadsbidraget fortfarande har viss betydelse för de med allra lägst inkomst, men att bidraget inte hängt med i löneutvecklingen. Det leder till att vissa hushåll väljer att inte höja sina inkomster med risk för att bli av med bidraget och att familjer vänder sig till kommunen för ekonomiskt bistånd. Rapporten visar också att det är färre som är berättigade till bostadsbidraget och att den gruppen också lätt fastnar i beroende av bidraget.

[ Annons ]

 

Stefan Attefall Foto: Richard L Eriksson.

Stefan Attefall, rådgivare till fastighetsbranschen, bland annat till Veidekke, samt tidigare bostadsminister, har länge hävdat att bättre bostadsbidrag är den mest träffsäkra fördelningspolitiska åtgärden för att stötta svagare grupper på bostadsmarknaden.
– Bostadsbidragen kostar totalt fem miljarder, om man lade tre miljarder extra på bidraget istället för att subventionera fastighetsbolagen skulle det leda till att just den gruppen som har det svårast får en dräglig tillvaro. Det är ett fördelningspolitiskt haveri att rikta skattepengarna till byggprojekt som ändå skulle byggas, säger Stefan Attefall.
Kritik riktas ofta till att bostadsbidragen har marginaleffekter som låser in folk i bidragsberoende men Stefan Attefall menar att det kan lösas med hur systemet byggs upp.
– Om folk tvingas att istället söka försörjningsstöd är marginaleffekterna ännu större.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]