[ Annons ]

Så många som tre av fyra lägenhetshushåll har dålig koll på sin elförbrukning och hur mycket elen kostar, visar en undersökning.
Publicerat 21 maj, 2014

Lägenhetshushåll har dålig koll på elen

Så många som tre av fyra lägenhetshushåll har dålig koll på sin elförbrukning och hur mycket elen kostar, visar en undersökning.

Sex av tio svenskar vet inte hur mycket de förbrukar eller betalar per kilowattimme. Bristen på kunskap om elförbrukning och kostnader är ofta kopplad till en bristande insikt i sambandet mellan elkonsumtion och miljö, visar en rapport från elbolaget Alltid.

[ Annons ]

Skillnaden mellan lägenhetshushåll och villahushåll är stor, vilket kan ha en ekonomisk förklaring eftersom villahushåll har betydligt högre kostnader när de betalar för uppvärmning och varmvatten.
– Elpriset kanske är ett bra incitament för familjer i stora hus med dyr uppvärmning, men den fungerar inte för att göra hushåll i lägenhet medvetna om sin elkonsumtion. De som bor i lägenhet är nog lika måna om miljön som de i villa, men det är tydligt att priset på el inte hjälper till att förändra deras beteende, säger Anton Johansson grundare av elbolaget Alltid.

Genomsnittlig förbrukning för lägenhetshushåll är 12 000 kilowattimmar/år. Uppvärmning och varmvatten är oftast inkluderat i hyran/månadsavgiften därför kan endast konsumtion av hushållsel påverkas, som är cirka 2 500 kilowattimmar/år – en ungefärlig månadskostnad på 200 kronor. Elförbrukningen för en genomsnittlig villa är cirka 25 000 kilowattimmar, som  betalas oftast direkt till elbolaget. För villan är kostnaden cirka tio gånger högre än för en lägenhet.

Vet inte hur mycket el hushållet förbrukar per månad
Lägenhet: 76 procent
Villa/radhus: 51 procent

Vet inte vad de betalar per kilowattimme
Lägenhet: 68 procent
Villa/radhus: 46 procent

Är inte engagerade i att spara el i sin bostad
Lägenhet: 23 procent
Villa/radhus: 12 procent

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]