Panel Almdalen. Ola Serneke, vd, Serneke, Stefan Berg, chef affärsutveckling, Magnolia Bostad, Marie Thelander Dellhag,nyproduktionschef, MKB, Henrik Zäther, vd, HSB Projektpartner Foto: David Grossman
Publicerat 2 juli, 2018

”Läge att köpa billigare byggrätter”

Inbromsningen på bostadsmarknaden oroar inte alla på fastighetsmarknaden visade en paneldebatt i Almedalen. Ola Serneke, vd Serneke ser istället möjligheter att nu köpa byggrätter till bra priser.

Man skulle kanske förvänta sig mer dystra miner när ämnet ”Status på en bostadsmarknad i gungning” är uppe till diskussion på ett seminarium i Almedalen. Men tonläget i panelen denna måndagsmorgon var mer av ny gryning än nattsvart mörker.

[ Annons ]

– Bostadssektorn har länge varit en överhettad marknad som drivit upp produktionskostnaderna och gjort det svårt att hitta underleverantörer. Nu blir det en mer normal och sund marknad där vi måste kämpa och göra kalkylerna tajta. Det är bra, det leder till att de dåliga slås ut, menar Ola Serneke, vd, Serneke, ett bolag som sysslar med såväl bygg, som projektutveckling och fastighetsförvaltning.

Han anser inte att bostadsrättsmarknaden på något sätt är död

– Behovet av bostäder har inte minskat och marknaden kommer som alltid tillbaka. Vi tycker faktiskt det nu är läge att köpa byggrätter till ett lägre pris. På kort sikt bygger vi mer mot allmännyttan och mer kontorsytor.

Även Stefan Berg, chef för affärsutveckling på Magnolia Bostad andas optimism eftersom man på bolaget tidigt lagt om till att bygga hyresrätter.

– Alla stjärnor står rätt för att bygga mer hyreslägenheter och vi har många projekt i pipeline. Till skillnad från bostadsrätter, där kravet är att sälja 70 procent innan byggstart kan vi starta produktion på en gång, säger Stefan Berg och tillägger att man nu söker nya projekt att satsa på. Den trånga sektorn menar han är att det tar lång tid för kommunerna att ta fram nya tomträtter.

Magnolia söker och får i några av projekten investeringsbidrag som han ser positivt på.

Även Marie Thelander Dellhag, nyproduktionschef, MKB, anser att investeringsstöden gör det lättare att bygga för de stora grupper där efterfrågan är störst.

– Man måste fokusera mer på vilken betalningsförmåga människor har. Priserna på bostäder har stigit mer än inkomsterna och det som nu efterfrågas är bostäder till överkomliga kostnader. Jag anser även att alla, även privata värdar, ska se försörjningsstöd som en inkomst – det för att minska segregationen.

Fanns det då ingen i panelen som har en lite mörkare bild av framtiden. Jo, Henrik Zäther, vd, HSB Projektpartner, betraktar Stockholmsmarknaden för nyproduktion som tämligen död under en längre tid.

– Det är väl nu cirka 9 000 nya lägenheter eller fler som ska ut till försäljning och det på en marknad som just nu i princip är död. Där måste det bottna ut först innan vi satsar på nya projekt. Men bilden är annorlunda i Göteborg, Malmö och Trollhättan där vi fortfarande säljer bra.

Helt eniga var alla om att de nya amorteringskraven gjort det svårt för ungdomar och singlar att ta sig in på bostadsmarknaden, och där hoppas man att politiken kommer att hitta lösningar, kanske med stöd till bostadssparande som i Norge.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]