Bostjärnan i Västerås har fått en lägenhet med takhöjd på 220 centimeter godkänd, trots att Boverkets regler kräver 240 cm. Nu kan fastighetsbolaget sätta igång planerna på att bygga upp till 200 nya lägenheter.
Bolaget ville ändra en befintlig övernattningslägenhet till permanent. För att göra förändringen krävdes ett bygglov, där man bland annat måste hålla sig till Boverkets regel om att takhöjden måste vara 240 centimeter. I den aktuella lägenheten var det dock 220 centimeter, vilket gjorde att tjänstemännen på stadsbyggnadsförvaltningen sade nej. Men politikerna i byggnadsnämnden tyckte annorlunda, och lämnade klartecken.
Byggnadsnämndens ordförande Thomas Karlsson (S) säger till Vestmanlands Läns Tidning att man ska se skälet till deras beslut ur ett hållbarhetsperspektiv.
– Det går åt minimalt med byggmaterial för att omvandla de här husen till boende för fler. Vi är också noga med att Bostjärnan ska uppfylla alla andra krav, förutom då takhöjden, säger Thomas Karlsson till tidningen.
Anna Thureson, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna, menar att de långa ledtiderna för detaljplaner och bygglov, tillsammans med de krav som ställs på nya bostäder i befintliga fastigheter, utgör ett hinder för att kunna konvertera fler lokaler.
– Vi befinner oss i ett tufft läge med en kraftig nedgång i bostadsbyggandet. Att kunna ställa om och utveckla befintliga fastigheter är en viktig del i att kunna skapa fler bostäder.
– Reglerna för ändring av detaljplaner behöver anpassas till förutsättningarna som gäller vid konvertering. Dessutom behöver fler möjligheter till mindre avsteg från kraven införas, säger Anna Thureson.

Håkan Andreasson, vd för Bostjärnan, är förstås nöjd över att en fem år lång väntan på godkännande nu är över.
– Nu kan vi fortsätta bygga lägenheter där. Det kan bli upp till 200 lägenheter, säger han.
Bostjärnan går nu vidare med bygglovsansökan för ytterligare 14 lägenheter i området. Två av bostäderna som planeras saknar dock plats för att bygga en ramp, där vill Bostjärnan i stället bygga tre trappsteg till de planerade lägenheterna.
Det bryter dock mot tillgänglighetskravet, enligt de samtal som Håkan Andreasson har haft med tjänstemännen på stadsbyggnadsförvaltningen. Ett krav han tycker är lite inkonsekvent.
– Vi har redan fått bygglov för att bygga om tre lägenheter på vinden, fem våningar upp med 79 trappsteg, utan tillgänglighetskrav. Men vi skulle alltså inte få bygglov för att göra en lägenhet i källaren tre trappsteg ner. Det är ju så ologiskt att det finns inte.

I samband med bygglovsansökan vill han därför få till en prövning i trappfrågan. Håkan Andreasson understryker att Bostjärnan självfallet ska försöka bygga ramper för att göra lägenheterna tillgängliga.
– Men i vissa fall går det inte att få till ramper för att det krockar med andra saker. Eller att rampen blir för lång på grund av att det är för stor höjdskillnad. Där det är tillämpningsbart så ska vi absolut göra en ramp. Men där det inte går, då måste man kunna tillåta ett avsteg, precis som man nu har gjort på takhöjden.