[ Annons ]

Mäklare i Storstadsregionerna tror att sannolikheten för ett prisfall på bostadsrättsmarknaden är låg. Foto: Shutterstock.
Publicerat 31 januari, 2017

Låg sannolikhet för fallande bostadspriser

Enligt SBAB:s undersökning bedömer mäklare som arbetar i storstäderna att sannolikheten för ett prisfall under 2017 ligger omkring 15 procent. Nästan hälften av de tillfrågade tror att ett prisfall är helt osannolikt.

De svenska bostadspriserna har stigit snabbt under flera år. Varningar för kommande prisfall har utfärdats men priserna har fortsatt uppåt. För att få en uppfattning om hur stor risken för prisfall är har SBAB, precis som tidigare år, tillfrågat mäklare i storstäderna om hur sannolikt de tror det är att priserna på bostadsrätts- och småhusmarknaderna faller under det kommande året.

[ Annons ]

Frågan ställdes till mäklare i Stockholms-, Göteborgs- och Malmöregionen. På bostadsrättsmarknaden uppger mäklarna att det är 17 procents sannolikhet för ett prisfall under det kommande året, något högre än den bedömning de gjorde i fjol. I Stockholm har den genomsnittliga sannolikheten fallit från 20 till 13 procent medan den ökat från 14 till 20 procent i Göteborg och från 13 till 17 procent i Malmö.

– Det är intressant att sannolikheten för prisfall reviderats ned i Stockholm men höjts i Göteborg och Malmö. På senare tid har priserna ökat lite långsammare i Stockholm än i resten av landet. Kanske har vi en mjuklandning på gång, och vi ser den först i Stockholm, säger Tor Borg, Chefsekonom SBAB, i ett pressmeddelande.

Genomsnittlig sannolikhet för prisfall under olika år (procent).
Genomsnittlig sannolikhet för prisfall under olika år (procent).

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]