”Vi är positiva till att nästa steg tas i arbetet mot en reform av panthanteringen i bostadsrätt”, säger Johan Kleveland, förbundsjurist på Fastighetsägarna Sverige.
Lantmäteriet fick i höstas i uppdrag av regeringen att inrätta ett bostadsrättsregister. Detta för att samla och göra information om bostadsrätter tillgänglig, vilket ska förbättra konsumentskyddet och stärka bostads- och kreditmarknadens funktion.
Nu har ett utkast till lagrådsremiss skickats ut. Det har skett en del ändringar, vilket är anledningen till att det skickas på remiss en andra gång.
I samband med att Lantmäteriet fick sitt uppdrag sade Johan Kleveland, förbundsjurist på Fastighetsägarna Sverige, till Fastighetstidningen att registret kommer säkerställa att en bostadsrätt betraktas som en trygg säkerhet.
Han har inte hunnit gå igenom den nya remissen i detalj, men noterar att regeringen fångat upp bland annat Fastighetsägarnas synpunkter och gjort flera ändringar som förbättrar förslaget.
– Vi kommer emellertid att granska förslagen i detalj och komma in med remissvar på utkastet till lagrådsremiss. Vi är positiva till att nästa steg tas i arbetet mot en reform av panthanteringen i bostadsrätt, säger Johan Kleveland.
Johan Kleveland satt även med i den bostadsrättsregisterutredning, som 2022 lämnade sitt betänkande Ett register för alla bostadsrätter. Regeringens särskilde utredare Bengt Kjellson betonade då bland annat att ett offentligt register behövdes för att säkerställa att bostadsrätter kan användas som en säker pant för bankerna.
Sammanfattningsvis ska ett bostadsrättsregister göra hanteringen av pantsättningar mer modern och rättssäker, förenkla för bostadsrättsföreningarna samt ge samhället bättre information om bostadsrätter.
Registret ska också underlätta för Kronofogdemyndighetens tillgångsutredningar, bidra till ökade möjligheter att förebygga och utreda brott, och bidra till en effektivare brottsbekämpning.
De lagändringar som avser uppbyggnaden av registret föreslås träda i kraft den 1 januari 2026.