Nyproduktion – för dyrt för de flesta att bo i är den gängse bilden i bostadsdebatten, men en ny rapport från Fores hittar inte fog för den analysen – i alla fall inte om det är nyproduktion i det billigare segmentet som avses.
Höga bostadspriser och höga hyror håller borta folk med låg inkomst, sant om det handlar om Norra Djurgårdsstaden eller Västra Hamnen i Malmö. Däremot är bilden annorlunda i andra delar av nyproduktionen.
– De flesta som tidigare räknat på hur mycket folk har råd att betala har tittat på genomsnittshyror och -priser i landet. Det vi gjort är att ta fram uppgifter på bestånd i områden en bit utanför innerstaden och som är byggda på billig mark och till lägre kostnad, säger Hans Lind, professor i fastighetsekonomi och tillsammans med civilingenjören Jan Berg, medförfattare till Fores-rapporten “Det finns nyproduktion som även hushåll med låga inkomster har råd med”.
Bilden som då framträder är att även en låginkomsttagare (inkomst 20 000 kr) som är ensamstående med ett barn kan klara av att hyra en trerummare med en hyra runt 9 000 kronor i månaden. Men det förutsätter att personen också får bostadsbidrag och underhållsbidrag med 6 000 kronor. Och att hen har en rätt låg konsumtion enligt mall från Konsumentverket – det innebär matlåda till lunch och inte särskilt mycket blingbling i tillvaron.
– Tyvärr kommer den här ensamstående mamman eller pappan inte få ett hyreskontrakt eftersom de flesta bostadsbolag inte räknar bidrag som inkomst och dessutom kräver att hyresgästen ska ha en inkomst som ska vara tre eller fyra gånger hyran, säger Hans Lind.
Han anser att bostadsbolagen ska släppa dessa krav och istället kontrollera hur väl man har skött sin ekonomi, om det finns betalningsanmärkningar eller annat som tyder på att de inte kommer att betala hyran. Rapportförfattarna anser även att bankernas ”stresstester” där hushåll ska klara 6 procents boränta för att få låna är orimliga.
– Jag såg att Danske Bank erbjuder ett 30-årigt bolån med 2,8 procents ränta och tioårsräntan är runt 2,5 procent. Då är det inte logiskt att sätta en så hög tröskel, säger Hans Lind. Uppstår problem med betalningar, tillägger han, är det på grund av att par separerar och nått sådant går ju inte att gardera sig för i ett låneavtal.
Diskussionen som Fores, Hans Lind och Jan Berg framför allt vill väcka med rapporten är att det går att bygga för låginkomsttagare om viljan finns hos kommunerna och hos fastighetsbolagen.
– Det finns en potentiell marknad och visst finns det redan projekt där man klarar av att bygga för 30 000 kronor per kvadrat, men det finns även gott om kommuner som inte är intresserade av att bygga billiga bostäder eftersom man inte vill ha den kategorin av boende. Kan kommunerna mer öppna upp för projekt på billig mark nära kollektivtrafik samtidigt som branschen och bankerna sänker sina inkomstkrav kommer vi kunna lösa en stor del av dagens bostadsbrist, menar Hans Lind.