[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 16 februari, 2024

Laddning av elbil – en ojämlikhetsfråga

Fler publika laddstolpar har tillkommit, men elbilsägare som bor i flerbostadshus är ofta hänvisade till de dyraste alternativen. Det visar nya siffror från M Sverige.

Elbilsägare kan säkert uppleva att det inte råder någon jämlikhet när det kommer till laddning av bilen. Den som är villaägare och har egen p-plats med laddare och/eller har laddning på sin arbetsplats tillhör om man så får säga ”de priviligierade”.

Den som äger elbil och bor i flerbostadshus är oftast hänvisad till gatans få laddstolpar eller snabbladdningar som dessutom är dyra. En sammanställning som Riksförbundet M Sverige gjort visar att bristen på publika laddstolpar är stor, och det trots en rejäl ökning under 2023 jämfört med året innan – plus 69 procent. Totalt var det i slutet av förra året 32 605 publika laddstolpar på plats.

[ Annons ]

– Det borde finnas 58 000 stolpar för att motsvara behovet i bilparken just nu. Var tionde bil i trafiken är en laddningsbar bil, säger Carl-Erik Stjernvall, hållbarhetsansvarig på M Sverige.

Ojämlikheten är även geografisk, där bland annat Stockholm, Uppsala, Skåne och Västra Götalands län har rejäla underskott av laddstolpar sett till bilparken. I Stockholm behövs ytterligare 13 000 laddstolpar bara för att täcka dagens behov, trots att utbyggnadstakten varit hög. Det är bara Gotland, Jämtland och Blekinge som har ett tillräckligt antal laddstolpar.

– Att Jämtland och Gotland ligger högt beror på att det finns utbyggd laddning för turister samtidigt som lokalbefolkningen inte har så många elfordon, säger Carl-Erik Stjernvall

Idag sker runt 80–90 procent av all laddning i anslutning till hemmet eller kontoret, men det är än så länge en tämligen liten andel som kan göra det på en boendeparkering vid hyreshus eller bostadsrättsförening. Det finns inga exakta siffror för hur stor andel laddplatser som finns kopplade till flerbostadshus, men för några år sedan var beräknade allmännyttan att 1,4 procent av deras p-platser hade laddmöjligheter.

– Den långsamma laddningen man kan göra vid hemmet är det billigaste alternativet.  Ska man snabbladda kan det kosta lika mycket sig att tanka bensin. Vi vill att konsumenter ska få bästa ekonomiska förutsättningarna och därför måste fastighetsägare skynda på utvecklingen för hemnära laddning, säger Carl-Erik Stjernvall.

Han menar att fastighetsägare måste inse attraktionskraften med att erbjuda laddmöjligheter.

– Ska man byta bostad är det många som tittar på möjligheterna att ladda sin bil på en parkeringsplats. Vi kom i kontakt med en person som fick en förmånsbil där kravet var att den ska vara elbil. Den personen funderade sedan om det skulle kräva en flytt på grund av brist på laddplats, säger Carl-Erik Stjernvall.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]