[ Annons ]

Foto: ABB
Publicerat 13 oktober, 2016

Laddad invigning i Göteborg

Igår invigdes den första laddstationen för elbussar i stadsdelen Arendal. Det ses som ett viktigt steg att bygga en utsläppsfri kollektivtrafik i Göteborg.

Laddstationen är installerad i anslutning till Volvos depå för elbussar i Arendal och är ett samarbete mellan ABB och Volvo Bussar. Tillsammans vill de två företagen utveckla och kommersialisera elbussar och elhybridbussar.

[ Annons ]

– Vi är glada att få vara med och bidra till hållbara och kostnadseffektiva transportlösningar och samtidigt tillgodose behovet i städerna som fortsätter att öka. Att minska kostnader och risker vid övergången till elfordon är något som vi, tillsammans med Volvo, vill erbjuda marknaden och samhället, säger Robert Larsson, divisionschef för ABB Discrete Automation and Motion i Sverige.

Laddstationen bygger på ett öppet gränssnitt för snabbladdning, OppCharge. Både Volvos elbussar och elbussar från andra tillverkare kan alltså ladda här.

– Med OppCharge kan europeiska städer känna sig trygga i att elbussar och laddinfrastruktur från olika tillverkare är kompatibla med varandra och att man kan undvika inlåsningseffekter. Det skapar förutsättningar för en accelererad övergång till elektriska bussystem i städerna, säger Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]