[ Annons ]

Förra årets odling i Rinkeby.
Publicerat 21 februari, 2019

Kvartersodlare anställs i Rinkeby och Hässelby

Stockholmshem anställer hyresgäster som kvartersodlare. Bolaget ser det som ett led i arbetet att skapa gemenskap och trygghet i bostadsområdet.

Metoden har utvecklats i stadsutvecklingsprojekt i bland annat Hökarängen och Bagarmossen. Förra året testade Stockholmshem att använda stadsodling som ett sätt att stärka den sociala hållbarheten i Rinkeby och Hässelby. Då anställdes ett par av Stockholmshems hyresgäster som kvartersodlare på deltid och utbildades av stadsodlingscoacher från Boodla, ett företag som erbjuder bostadsföretag att tillsammans med de boende utveckla boendeträdgårdar.

[ Annons ]

Nu är annonser efter 2019 års nya kvartersodlare uppsatta i Stockholmshems hus. Karoline Löfstedt, verksamhetsutvecklare och projektledare, hoppas att kvartersodlandet ska spridas till ännu flera gårdar.

– Syftet är att satsa ännu mer på lokalt engagemang för att projekten ska leva vidare, säger Karoline Löfstedt, i ett pressmeddelande.

Tjänsterna är på 20 procent och kvartersodlarens uppgift är att informera och involvera grannar och ansvara för att odlingen fungerar. Stockholmshem uppmuntrar att projektet sprider sina rottrådar. I Rinkeby ledde odlingen till att även betongen blomstrade i form av en stor muralmålning och olika utsmyckningar. Och i september ordnades en skördefest av alla odlare där besökarna kunde smaka på resultatet.

–  Själva odlandet är viktig men bara en liten del av allt det positiva som kommer ur en odlingsgemenskap. Vi skapar mötesplatser som är viktiga för trivsel och trygghet och vi ser att förstörelse minskar betydligt när engagerade barn finns med, säger Karoline Löfstedt.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]