[ Annons ]

Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright, delar ut priset till Kungsledens vd Biljana Pehrsson.
Publicerat 16 november, 2016

Kungsleden prisade för jämställdhet

I tisdags tog Kungsleden emot stiftelsen AllBrights jämställdhetspris som årligen delas ut till det börsnoterade bolag som gått i bräschen för jämställdhet under det gångna året.

Alla börsnoterade bolag som har en jämn könsfördelning i ledningsgruppen var nominerade och fick därmed chansen att besvara AllBrights enkät om hur jämställdhetsfrågor hanteras, bedrivs och efterlevs i företaget. Hos Kungsleden svarade hela 94 procent av de anställda. Det var utifrån enkätsvaren som juryn utsåg Kungsleden till bästa börsbolag inom jämställdhet.

[ Annons ]

– Det är oerhört glädjande att så många medarbetare har svarat på enkäten. Det visar på ett stort engagemang och ligger helt i linje med våra värderingar professionalism, omtanke och glädje, säger Biljana Pehrsson.

Ylva Sarby Westman, vice vd och chef fastighetsinvesteringar, menar att jämställdhet och mångfald numera är en affärskritisk fråga.

– Det är en ren överlevnadsfråga om vi ska vara framgångsrika långsiktigt. Vi måste spegla det samhälle som vi verkar i. Kungsledens kunder är alltifrån små startups till stora globala jättar. Därför behöver vi kunna möta våra kunder på samma nivå och förstå deras behov, säger Ylva Sarby Westman.

Hon betonar att det är ett arbete som aldrig slutar. Därför genomför Kungsleden exempelvis årliga lönekartläggningar för att säkerställa vad man hittills uppnått.

– Men vårt primära fokus är nu att skapa mångfald på andra områden. Det handlar om att rekrytera och engagera medarbetare med andra erfarenheter, säger Ylva Sarby Westman.

Men hon understryker man inte per automatik har lyckats bara för att det går att pricka av att man lyckats rekrytera medarbetare med annan etnicitet, annat kön, eller annan sexuell läggning.

– Det intressanta är att man tänker olika.

Därför är också hennes tips, till bolag som inte kommit lika långt, just att i första hand fokusera på kompetens.

– Att vi har en helt jämställd ledning och organisation beror i första hand inte på att vi haft ett jämställdhetsfokus vid rekrytering, utan att vi sett till kompetens och egenskaper vid varje tillsättning. Men då måste man också omvärdera vad som är kompetens till att inte bara vara det man själv råkar vara bra på, säger Ylva Sarby Westman.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]