Bild: ÅWL Arkitekter.
Publicerat 11 juni, 2021

Kunglig kurva kompletteras med blivande drottning

Kungens kurva är Sveriges största handelsplats. Nu planerar Balder och KF Fastigheter att skapa den nya stadsdelen Victoria i området, med bland annat 3 500 bostäder.

Balder och KF Fastigheter har bildat det joint venture-bolag som ligger bakom utvecklingen av Victoria, och målet är att stadsdelen ska bli en förstad till Stockholm, med 3 500 bostäder, restauranger, kaféer, grönskade stadsdelspark, skola och förskolor samt vård och närservice.

– Victoria är precis vad Kungens kurva behöver. Med sin stora stadsdelspark i centrum och den urbana kvartersmiljön runtom förs tankarna till Manhattan – ett ”royal Manhattan”, säger David Johansson, vd för JV-bolaget Victoria Kungens kurva AB och Regionansvarig Fastighetsutveckling på Balder.

[ Annons ]

Spårväg syd får en egen station i stadsdelen och gång- och cykelvägar ska knyta samman stadsdelens kvarter och området runt omkring. Victoria ligger även belägen intill Gömmarens naturreservat som erbjuder allt från bad och fiske på sommaren till skidåkning och skridskoåkning under vintern. 

– Det här är början på ett nytt och spännande kapitel för Kungens kurva som utvecklas från ett handelsområde till allt vad en regional stadskärna ska innehålla: bostäder, arbetsplatser, nöjen och shopping och dessutom med ett av kommunens vackraste naturområden inpå knuten, säger Daniel Dronjak, kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.

Huddinge kommun planerar att ställa ut den första detaljplanen för den nya stadsdelen i Kungens kurva på samråd efter sommaren. Byggstart är planerad till 2023.

– Det känns mycket spännande att få vara med och skapa en ny levande stadsdel med bostäder i Kungens kurva. Närheten till både handel och natur i kombination med goda kommunikationer ger mycket bra förutsättningar för att skapa ett hållbart framtidsområde söder om Stockholm, säger Helena Liljedahl, vd för KF Fastigheter.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]