Foto: Lars Jansson
Publicerat 22 mars, 2016

Kung Erik abdikerar inte

Luta sig tillbaka och leva ett lugnt pensionärsliv är inget för Erik Paulsson, 73 år. Han sitter som ordförande i 29 bolag och satsar stort på bostäder. Fastighetstidningen träffade en av Sveriges största fastighetsprofiler på hans hemmaplan i Båstad.

[ Annons ]

FAKTA / ERIK PAULSSON

Ålder: 73
Bostad: Villa i Båstad och lägenhet på Östermalm i Stockholm.
Familj: Barnen Svante och Sara, sambon Lena.
Aktuell: Fyller på med bostadshus i bolaget Brinova som ska börsnoteras.

Söker du Erik? Du hittar honom i ”Eriks hörna” en trappa ner, säger receptionisten på Hotel Skansen. Mötesplatsen med utsikt över Laholmsbukten och ett smashslag från tenniscourten är på sitt sätt tronen i ett litet kungadöme som Erik Paulsson byggt upp. Här var det en gång en stenhamn när Erik var liten påg, nu är det kallbadhus, restauranger och tjusiga villor där societeten trängs om somrarna. Till stor del tack vare Erik Paulssons engagemang.
Men om kungar och baroner låter sig serveras så är kung Erik av Båstad av annan sort, den nu 73-åriga bondsonen är ödmjuk och ser sig som en tjänare åt bygden han är uppvuxen i och som han älskar.

Fast man ska inte tro att det enbart är lokalpatriotism som driver denna man. I Erik Paulsson huvud snurrar det alltid affärer. Det har det gjort ända sedan han och brodern Mats lämnade gårdsjobbet för att starta byggfirman Paulsson entreprenad (Peab) och sedan har det bara ”roullat på” för att prata ren skånska.

Känner alla i Båstad. Erik samtalar med Viktor Hägerström, production manager i bolaget Lagardere som står för tennisturneringen i Båstad. ”Frisk fläkt”, är Viktors omdöme om Erik Paulsson.
Känner alla i Båstad. Erik samtalar med Viktor Hägerström, production manager i bolaget Lagardere som står för tennisturneringen i Båstad. ”Frisk fläkt”, är Viktors omdöme om Erik Paulsson.

– Jag älskar att göra affärer. Pensionering finns inte på kartan. Vad ska man göra då, undrar Erik Paulsson. Jag är inte typen som åker till Kanarieöarna, dricker champagne, sätter mig på en strand och glor ut över havet. Jag ligger inte ens på stranden här i Båstad på sommaren.

Jag är inte typen som åker till Kanarieöarna, dricker champagne, sätter mig på en strand och glor ut över havet. Jag ligger inte ens på stranden här i Båstad.

Trappat ner har han i alla fall gjort i den bemärkelsen att barnen Svante Paulsson och Sara Karlsson numera äger en del av familjeföretaget Backahill, där det mesta av innehaven ligger, och Erik Paulsson sitter inte som vd i något av bolagen Fabege, Wihlborgs, Diös med flera som sfären styr. Men han far som en skottspole mellan Stockholm och Båstad och han har dessutom dragit igång bostadsbolaget Brinova tillsammans med Erik Selin på Balder. Gårdagens och dagens fastighetsmoguler som gör affärer ihop.

– Erik Selin är en klok kille. Det insåg jag redan när han var 20 år gammal och köpte en kåk i Ängelholm som jag också bjöd på. Han bjöd mer och då tänkte jag att han var en tuff rackare. Erik Selins pappa ville att sonen skulle bli läkare, men han insåg senare att pojken gjorde rätt val, säger Erik Paulsson och ler.

– Hade jag inte börjat med byggen och fastigheter hade det blivit något annat entreprenörskap, kanske sälja grönsaker på torget.
– Hade jag inte börjat med byggen och fastigheter hade det blivit något annat entreprenörskap, kanske sälja grönsaker på torget.

Erik Paulsson är full av historier och han berättar dem gärna. Det är hans sätt att vara, såväl privat som i affärer. Det handlar om att bygga relationer, finna förtroende och känna av varandra innan det är dags att göra upp affären – vare sig det är en liten lokal deal i Båstad eller miljardaffärer.

– Du vet, sitter jag här på helgerna eller på en krog på Östermalm kommer det alltid fram någon och vill snacka. Kanske finns det då ett hus som de inte vet vad de ska göra med. Då kan jag hjälpa till.

Paulsson7

FAVORITEN / Alltid nåbar

Mobilen finns hela tiden vid Erik Paulssons sida, den är hans viktigaste arbetsredskap där alla möten finns inplanerade. Tid för tennis på Båstads fina grusbanor finns det dock inte så ofta numera.

Tennis och affärer tycks annars vara den bästa metoden för att hålla sig fit på gamla dagar. Erik Paulsson har samma matchvikt som när han gjorde lumpen.

Just nu är det alltså bostäder Erik Paulsson har ögonen på. Gamla Brinova tömdes på logistik- och kommersiella fastigheter som flyttades över till Catena respektive Backahill. Sedan har bolaget fyllts på med bostadshus och samhällsfastigheter i södra Sverige och sitter med en portfölj som är värd cirka en miljard. Förutom Paulsson och Selin är det ett tjugotal ägare som gått in med sina innehav och fått aktier i bolaget. Snart är det dags för börsnotering. Konceptet körs även i Stockholm.

– Sverige står inför en stor bostadskris där allt fler ungdomar och invandrare står utan bostad. Jag ser det som ett ansvar att vi ska hjälpa till, det kanske inte alltid är så lönsamt men trivsamt för de som får en lägenhet. Kan det bli en bra affär är det ingen nackdel, säger Erik Paulsson och får det att låta så enkelt.

Det finns fastighetsägare som tar ansvar och det finns en och annan som har bråttom och bara vill ha pengarna för att sedan springa till nästa objekt. Så tycker jag inte man ska bedriva affärer.

Att priserna på bostadsfastigheter har stigit rejält och att hyrorna inte kan följa med i samma takt ser han inte som ett problem.

– Hittar du rätt objekt och får med dig ägaren, som ser möjligheterna att renovera, blir det en bra affär för alla i slutändan. Och nöjda hyresgäster. Det finns fastighetsägare som tar ansvar och det finns en och annan som har bråttom och bara vill ha pengarna för att sedan springa till nästa objekt. Så tycker jag inte man ska bedriva affärer, säger Erik Paulsson.

Har man som Erik Paulsson byggt upp ett imperium under lång tid samtidigt som två rejäla fastighetskriser sopade bort stora värden, vittnar det om en förmåga att göra bra affärer både i upp- och nergångar på marknaden. Bevisligen har han bra intuition och nu säger hans magkänsla att det luktar bubbla igen.

Paulsson5

– Räntorna kommer att stiga mot tre, fyra procent, det är helt säkert. I det läget får man anpassa sig, gör du det inte själv finns en bank och fordringsägare som gör det åt dig.

Budskapet till medarbetarna är att förbereda sig för det värsta och se över sina balansräkningar. Det ska finnas en ordentlig reserv för att kunna möta en nedgång.

– Min far sa alltid att man ska ha hö på loftet till vintern så hästarna ska överleva. Samma sak gäller i bolagen även om en och annan bank jag talat med inte riktigt begriper mina resonemang, påpekar Erik Paulsson.

Nu har det gått 25 år sedan han och brodern delade upp sina ansvarsområden. Mats Paulsson tog över byggdelen i Peab och Erik fastigheterna. 2014 kan man säga att uppdelningen var definitiv då Erik Paulssons barn sålde sina A-aktier i Peab. Det talades om att bröderna inte kom överens, men den bilden vill inte Erik kännas vid.

– Jag var alltid mer intresserad av husen och förvaltningen, Mats av produktionen. Det var naturligt att vi tog olika vägar. Vi tyckte också att det var lämpligt att vi gjorde delningen innan vi blev för gamla så att det inte skulle bli en fråga för våra barn.

Bröderna Erik och Mats Paulsson har idag helt delat upp sina imperium. De har kontakt med varandra men inte på daglig basis som förr. Foto: Ulf Palm/Scanpix
Bröderna Erik och Mats Paulsson har idag helt delat upp sina imperium. De har kontakt med varandra men inte på daglig basis som förr. Foto: Ulf Palm/Scanpix

Bröderna har kontakt med varandra, även om det inte är på daglig basis. Peab är förstås också med när bolag som Wihlborgs eller Fabege bygger nytt. 70 procent av det som byggts i Arenastaden fick Peab kontrakt på. Till det även Mall of Scandinavia och Friends arena. I den sistnämnda affären blev Erik Paulsson misstänkt för att ha mutat Solnas dåvarande stadsdirektör Sune Reinhold. Erik friades hela vägen upp till Svea hovrätt.

– Jag sa hela tiden till åklagaren att det skulle bli så. Det var synd att han inte lyssnade. Det var en märklig känsla att gå till ICA och kvittera ut 800 000 kronor i skadestånd efter den processen, säger Erik Paulsson idag.

Innan vi skiljs vill han bjuda på ärtsoppa på restaurangen Backfickan (ja, lokalerna ägs av Backahill med flera och nej, det ska inte ses som en muta av journalist). Erik berättar att han och sambon Lena hoppade in i personalen på julafton när det var många gäster på besök och ont om personal.

– Jag stod i disken och Lena hjälpte till i serveringen. Som sagt, kungen som är en tjänare.

[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]