Kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Publicerat 30 november, 2021

Kulturminister med rötterna i fastigheter

Jeanette Gustafsdotter, som blir kulturminister i den nya regeringen, har tidigare varit informationschef på Fastighetsägarna och vd för Mäklarsamfundet.

Jeanette Gustafsdotter kommer närmast från Sveriges Museer och var tidigare vd för Tidningsutgivarna. Men backar man tillbaks till 00-talets början hittar man henne hos Fastighetsägarna Sverige där hon var informationschef. En som minns henne mycket väl är Fastighetsägarnas förre skattejurist Ulla Werkell.

– Hon och jag hade det väldigt kul ihop. Så vi sågs även en del efter att hon slutade på Fastighetsägarna. Hon var jätterolig, glad och hade ett enormt driv. Hon brinner verkligen för det hon gör, säger Ulla Werkell.

[ Annons ]

Ulla Werkell väljer Jeanette Gustafsdotter som en av sina favoritkollegor under sin karriär och tror att hon blir en utmärkt minister.

En kulturminister som för övrigt bara varit med i partiet sedan i lördags. ”Men socialdemokrat har jag varit hela livet”, säger Jeanette Gustafsdotter till Dagens Nyheter.

Ulla Werkell kan inte minnas något specifikt kulturintresse, men att Jeanette Gustafsdotter under sin tid hos Fastighetsägarna bland annat engagerade sig i övergången från analog- till digital-tv.

– Men framförallt hade hon väldigt mycket idéer om vad vi som organisation skulle kunna göra för att uppfattas som mer samhällsengagerade. Det är ju en ompositionering som vi gjorde först efter att hon slutat, säger Ulla Werkell. 2009 lämnade Jeanette Gustafsdotter Fastighetsägarna för att bli vd för Mäklarsamfundet.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]