[ Annons ]

Publicerat 7 juni, 2016

Kulturhuset som blir Nordens högsta träbyggnad

”Sida vid sida” heter det vinnande bidraget till nytt kulturhus i Skellefteå. En fastighet som även ska inrymma ett premiumhotell. Ritat har White Arkitekter och allt ska byggas i trä.

Det vinnande förslaget till nytt kulturhus är en programskiss som under projekteringen 2016-2017 ska utvecklas till ett färdigt projekt med preliminär byggstart under 2017.

[ Annons ]

– Både större och mindre förändringar kan ske under projekteringen, men samtidigt får inte det färdiga projektet komma så långt från skissen att ursprungsidén inte känns igen, säger¨ Therese Bäckström Zidohli, projektledare Kulturhus Skellefteå i ett pressmedelande.

Det är arkitekterna Robert Schmitz och Oskar Norelius på White som ligger bakom förslaget. Båda har varit med och vunnit arkitekttävlingar tidigare, Robert med Täbys kommunhus och Oskar med ett hotell i Älvsjö Centrum.

– Blandningen av flera olika kulturverksamheter och ett hotell är en drömuppgift för oss arkitekter! Att Skellefteå dessutom satsar på trä och att projektet har en hög hållbarhetsprofil gjorde valet självklart, säger Robert Schmitz.

Kulturhuset får så kallade gröna tak med ett jordlager och ängsväxter. De bidrar till såväl biologisk mångfald som till förbättrad isolering. Delar av kulturhusets taklandskap är öppet för besökarna så att de kan njuta av naturen i stadsmiljön.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]