[ Annons ]

Det var flera priser som delades ut under årets Arkitekturgala. Ett av dem var det prestigefyllda Kasper Sahlin-priset som gick till Kulturhuset Väven i Umeå.
Publicerat 1 december, 2014

Kulturhus i Umeå tog hem Kasper Sahlinpriset

Det var flera priser som delades ut under årets Arkitekturgala. Ett av dem var det prestigefyllda Kasper Sahlin-priset som gick till Kulturhuset Väven i Umeå.

Det blev publikrekord när Arkitektursverige samlades, 850 besökare kom till Aula Medica i Solna. Under galamiddagen i Stadshuset i Stockholm delades priser ut till årets bästa arkitektur i olika kategorier.

[ Annons ]

– Det har varit en fantastisk Arkitekturgala och ett spännande år för Arkitektursverige! Årets pristagare höll ovanligt hög klass, i alla kategorier. Jag ser det som ett tydligt tecken på arkitekturens genomslag och förändringskraft i de miljöer vi arkitekter och samhällsbyggare verkar inom, säger Sveriges Arkitekters ordförande Jacob Sahlqvist.

Årets Kasper Sahlin-pris gick till kulturhuset Väven i Umeå som har ritats i ett samarbete av arkitektbyråerna Snöhetta och White.
Juryns motivering:
”Vinnaren har programmerats utifrån en inkluderande dialogprocess och har fått ett utmärkt formspråk för det. Som ett nytillskott i staden har huset modet att vara avvikande i sitt fasaduttryck. Dess interiörer är så robusta, så generella i sina dimensioner och genomförande, att de kan innehålla ett antal olika publika verksamheter som byts ut och vävs ihop över tid. Det exteriöra och det interiöra konceptet håller ihop och kommer att hålla över tid. Både som verksamhet och byggnad är den komplex men väl sammanhållen och utan kompromisser i genomförande. Vinnare av Kasper Salin-priset 2014 är Väven, ett ambitiöst program för vad ett kulturhus kan innebära, när man försöker utvidga gränserna.”

Guldstolen för bästa inredning:
Restaurang SK Mat & Människor i Göteborg.
Ansvarig arkitekt: arkitekt MSA Fredrik Hansson, Okidoki arkitekter.

Planpriset: ?Kommissionen för ett socialt hållbart Malmö.Ansvarig arkitekt: arkitekt SAR/MSA Christer Larsson.

Sienapriset: Brovaktarparken, Stockholm.?Ansvariga arkitekter: landskapsarkitekt Petter Hauffman, landskapsarkitekter MSA Anders Mårsén, Elin Olsson, Johan Paju, arkitekter SAR/MSA Magnus Schön och Eveliina Hafvenstein Säteri.

Kritikerpriset gick till forskaren, debattören och aktivisten Catharina Thörn på Göteborgs universitet.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]