Glada vinnare av Årets stadskärna.
Publicerat 1 juni, 2023

Kulturfokus gjorde Malmö till Årets Stadskärna 2023

Visionen att skapa en stadskärna baserad på kultur, mångfald och samarbete visade sig vara ett vinnande koncept när Malmö kammade hem titeln.

För 27:e året i rad har Svenska Stadskärnor utsett Årets Stadskärna. Bland de tre finalisterna Malmö, Sundsvall och Södertälje stod till slut Malmö som slutgiltig vinnare, där stadens arbete med att låta kulturen ta plats lyfts som en av framgångsfaktorerna.

– Det här är fantastiskt hedrande, och roligt! Jag brukar säga att Malmö är ingen stad, det är en attityd. Malmö handlar om mångfald och samarbete ­– att få saker gjorda tillsammans. Det är den attityden som jag tror bidragit till att vi fått den här fina utmärkelsen, kommenterar Andreas Schönström, ordförande i Tekniska Nämnden i Malmö.

[ Annons ]

I sin motivering uppmärksammar juryn förutom kultursatsningen även utvecklingen av nya innovativa trafiklösningar, urbana stråk och spännande koncept. Därtill belönas Malmö för att på ett strukturerat sätt ha tagit sig an trygghetsfrågorna och genom nya utvecklingsmodeller ha genomfört samarbetet på bred front.

Utmärkelsen, som har delats ut sedan 1995, uppmärksammar varje år den stad eller ort som har gjort störst framsteg i förnyelsen av sin centrumkärna genom samarbete mellan privata och offentliga aktörer. Förutom detta krävs också ett giltigt kvalitetscertifikat på samverkan, QM – Quality Mark, och resultat baserat på stadens strategier och handlingsplaner. Tidigare vinnare är bland annat Helsingborg, Östersund och Linköping.  

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]