[ Annons ]

Akademiska hus satsar 400 miljoner kronor på att bygga de 230 nya studentlägenheterna vid KTH Campus i Stockholm. Illustration: Akademiska Hus
Publicerat 29 mars, 2016

KTH får 230 nya studentlägenheter

Inom ett par år kommer 400 till studenter kunna bo på KTH Campus i Stockholm. Akademiska Hus satsar 400 miljoner kronor på att bygga och äga 230 nya lägenheter.

I sommar sätts spaden i jorden för Akademiska Hus satsning på 230 nya studentlägenheter vid KTH Campus i Stockholm.

[ Annons ]

Studentbostäderna består till största delen av duolägenheter som kan delas av två studenter. Men även trippletter och enrumslägenheter kommer att byggas. Totalt skapas 234 lägenheter med plats för cirka 430 studenter och forskare. Den första etappens inflyttning är i slutet av 2017 och den sista vid årsskiftet 2018/2019.

– Universitetshuvudstaden Stockholm är en av Europas främsta kunskapsregioner. För att kunna locka fler studenter och talanger till regionens universitet och högskolor behövs fler studentbostäder. Därför gör vi denna stora satsning på KTH Campus, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

Projektet omfattar sex byggnader vid Teknikringen på KTH Campus. Fem av dessa är studentbostadshus medan den sjätte blir en mindre byggnad för administration och service.

Sammanlagt uppgår bruttoarean för de sex byggnaderna till knappt 13 000 kvadratmeter. Fasaderna blir i tegel för att harmoniera med de övriga tegelbyggnaderna på campusområdet. En ny torgyta mellan de nya studentbostäderna och den befintliga byggnaden för Operahögskolan kommer också att skapas för att ytterligare bidra till en levande och stimulerande campusmiljö, både för boende och övriga studenter. Bostadshusen kommer att klassas som miljöbyggnad silver.

Projektets detaljplan vann laga kraft i januari förra året. Samtidigt godkändes två andra detaljplaner för bostadsbyggande i området. För dessa två detaljplaner har Akademiska Hus upplåtit mark åt byggherrarna Einar Mattsson och Byggvesta. Totalt möjliggör de tre detaljplanerna cirka 650 nya studentbostäder och nästan 1000 boende studenter inom campus. Projektet kommer att bidra till uppfyllandet av regionens gemensamma stora satsning på studentbostäder, Sthlm6000+ som går ut på att utöka antalet studentbostäder i regionen med 6 000 nya bostäder mellan år 2013 och 2017.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]