[ Annons ]

Samtliga partier i Härnösands kommun är kritiska till att ha ett så stort asylboende i hamnen.
Publicerat 17 februari, 2016

Kryssningsfartyg kan bli Sveriges största asylboende

Kryssningsfartyget Ocean Gala var en gång i tiden världens största. Nu kan det bli asylboende för 1 790 personer. Men för att fartyget ska få användas som boende måste kommunen ge bygglov.

Migrationsverket har genomfört en riktad direktupphandling och kommer inom kort att skriva kontrakt med två företag som ska leverera asylboenden. Det rapporterar Aftonbladet. Ett av företagen är Floating Accommodations Sweden AB som äger kryssningsfartyget Ocean Gala. Företaget har nu lämnat in en ansökan om bygglov för boende i hamnen i Härnösands kommun.

[ Annons ]

Ett bygglov är nödvändigt för att man ska kunna använda fartyget som bostäder. Företagets ansökan om bygglov omfattar att i fyra år få ligga vid kajen i djuphamnen som ägs av Södra Norrlands Hamn & Logistik AB, skriver allehanda.se.

Men planerna på asylboendet kan komma att stoppas av kommunen eftersom samtliga partier är kritiska till att ha ett så stort asylboende i hamnen.

– Detaljplanen anger att hamnområdet inte är lämpligt för bostäder. Det kommer sannolikt också att vara det ställningstagandet som Samhällsnämnden kommer fram till, säger ordföranden Sara Nylund (S) till allehanda.se.

Om en hamnplats inte ordnas inom två månader kommer avtalet med Migrationsverket att upphöra.

– Vi har inga synpunkter på var det blir. Nu handlar det om att hitta en hamn som passar, säger Willis Åberg, avdelningschef för bland annat boendefrågor på Migrationsverket, till Aftonbladet.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]