[ Annons ]

IR-kameran registrerar förbipasserande utan att ögat kan identifiera dem. Foto: Mittuniversitetet
Publicerat 28 november, 2017

Kroppsvärme utvecklar cityhandel

Med hjälp av IR-teknik har besöksströmmarna i centrala Härnösand kunnat mätas. Nu ska forskningsprojektet, som drivs av Mittuniversitetet utvecklas i större skala.

Testet som går under namnet City Movements genomfördes tidigare i höst under en dag. Med hjälp av två IR-kameror, som alltså registrerar kroppsvärmen, kunde människors rörelse längs Storgatan i Härnösand mätas.

[ Annons ]

– Vi är väldigt nöjda med testet. Vi ville framför allt säkerställa att metoden inte inkräktar på människors integritet och vi ser nu att det inte går att identifiera personer. Vi mäter enbart värmestrålningen, men tekniken gör att vi kan följa människors rörelsemönster, vilket var syftet med försöket, säger Mattias O´Nils, professor Mittuniversitetet.

Projektet sker i samarbete med HÄR, Handel och Möten i Härnösand. Under våren 2018 kommer försöket att permanentas och mätningar kommer att göras på tre punkter i stadsmiljön – Östra Kanalgatan samt Storgatan, norra och södra delen.

– Ombyggnationer och nyetableringar är stora, ofta kostsamma projekt och med den här tekniken får vi ett utvärderingsverktyg som gör att vi lättare kan fatta rätt beslut om var butiker ska ligga, var det behövs mötesplatser och caféer och hur skyltningen i stadskärnan ska utformas för att fungera som bäst, säger Henrik Skyttberg, centrumutvecklare i Härnösands kommun.

Mattias O´Nils menar att den stora fördelen är att tekniken är mycket precis.

– Det blir möjligt att både följa människors rörelser och räkna antalet individer. För vår del är projektet ett utmärkt exempel på hur näringsliv och offentlig sektor kan samarbeta med oss forskare till allmänhetens nytta, säger Mattias O´Nils.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]