Tomas Ernhagen

Gör: Chefekonom på Fastighetsägarna Sverige

Mer om:  Född och uppvuxen i Lund. Bor i Stockholm sedan 1994. I botten nationalekonom och auktoriserad finansanalytiker. Innan Fastighetsägarna var Tomas drygt tio år på Riksbanken och har ett mångårigt förflutet som journalist.

Twitter: @TomasErnhagen

Dags att damma av mina föreläsningsanteckningar

Stagflation, kombinationen av låg tillväxt och hög inflation, tillhör historieböckerna. Tomas Ernhagen hör nu röster som talar om stagflationshot och undrar om han ska ta fram sina gamla anteckningar från 80-talet.

”Måndag hela veckan” när hyran ska förhandlas

Åter dags för hyresförhandlingar. Tomas Ernhagen ser dessa återkommande årliga förhandlingar som en cirkus med samma repliker och där alla vet resultatet i förväg. Ungefär som i filmen ”Måndag hela veckan”.

Krönika

Myrdals prognosmiss cementerade hyresregleringen

Krönika Nationalekonomen Gunnar Myrdal missbedömde världsekonomin efter andra världskriget och fick regeringen att upprätthålla en hyresreglering som fått kontraproduktiva effekter fram till idag.
Krönika

Nya tider kräver nya institutioner

Krönika Bruksvärdessystemet står kvar med sin tunga 70-talsfot på hyresrätten. En lag om att allmännyttan skulle agera affärsmässigt och inte längre vara hyresnormerande lät bra, men blev dålig. Därför är det nu dags att skapa institutioner som gör det möjligt att faktiskt uppfylla lagens intentioner, skriver Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna Sverige.
Krönika

Inte enkelt att klättra upp för välfärdsstegen

Krönika Sedan 1970 har Sverige steg för steg halkat ner på listan över länder med hög välfärd och produktivitet. Om januariavtalet kan hämta in försprånget till välfärdens toppklunga återstår att se, skriver Tomas Ernhagen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Krönikor ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]