Maria Wetterstrand. Foto: Fredrik Hjerling.
Publicerat 18 december, 2018

”Kraven ökar på att företagen agerar i klimatfrågan”

Maria Wetterstrand, tidigare språkrör, MP, nu hållbarhetskonsult på finska Miltton Purpose, tror att 2019 blir året då företag tvingas ta större klimatansvar. Men hon tror inte att det blir någon stor omställning i den globala ekonomin.

Vad förväntar du dig av 2019?

[ Annons ]

– Det har talats mycket om individens ansvar i klimatfrågan, att vi ska flyga mindre, inte äta så mycket kött med mera. Det som kommer att ske 2019 är att folk mer ställer krav på att företagen ska hjälpa till i omställningen till ett koldioxidfritt samhälle och ökad social rättvisa. Och då handlar det inte bar om att göra förändringar i den egna verksamheten, utan även ansvarskrävande i flera led; kan vi acceptera att det vi köper här leder till att barn eller kvinnor utnyttjas i produktionen? 

Är du optimist?

– Jo, det finns ett engagemang hos människor som borde ge effekt på såväl företag och politiker. Men globalt har det tagits steg tillbaka med länder som USA, Brasilien och Ryssland, som enbart tänker på det egna landets konkurrenskraft och inte på hur hela världen kan bli bättre. Där ser jag inga förändringar som kommer ske nästa år. Kina kommer skärpa kraven om att det ska bli fler elbilar, men det kommer att även möte frågor om tillgång till råvaror till batterier och missförhållanden. Det kommer att diskuteras mer om elbilar.

Vilka politiska förändringar ser du helst genomförda under 2019?

– De fossila bränslena måste betala sina miljökostnader, det är nyckeln till allt. Vi kommer inte att göra förändringar om det inte kostar så det krävs än bättre ekonomiska styrmedel som sätter priset för fossila bränslen. Inom transportsektorn har vi bonus malus och reduktionsplikten som ökar användningen av biobränsle, men industrins omställning går långsamt, här måste Sverige och EU gå före.

 Och personligen, vad ser du själv mest fram emot nästa år?

– Jag måste minska mitt resande mellan Sverige och Finland och jag har lagt upp en plan som jag ska försöka genomföra, dels för miljön men även mitt själsliga välbefinnande. De flesta resorna är med flyg men det är faktiskt inte mycket bättre att åka färja, koldioxidutsläppen per passagerare är ungefär desamma.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]