Om lägenheten förstörs i en brand riskerar en hyresgäst att bli av med sitt hyreskontrakt. Nu väcks åter krav på en lagändring.
Enligt Hyreslagen gäller hyresavtalet inte längre om lägenheten förstörts av brand. Det kvittar hur länge länge hyresgästen bott där eller lägenheten skadats på grund av en olyckshändelse. Dock innebär det inte att alla hyresvärdar agerar strikt enligt utan försöker hjälpa till med boendet för den drabbade.
Tidningen Brandsäkert berättar att Lars Westerberg, ledamot i Hyresgästföreningen Lunds styrelse reagerat på detta och skrivit en motion till Hyresgästföreningens förbundsstämma. Förhoppningen är en ändring av hyreslagen.
– Vissa hyresvärdar vräker, andra inte. Det är inte bra när en lag är skriven på ett så luddigt vis att hyresvärden kan tolka det godtyckligt. Det är en fråga som Hyresgästföreningen som en av de största bostadspolitiska aktörerna har stora möjligheter att driva. Jag förväntar mig att denna akuta bostadsfråga behandlas av nuvarande regeringen före 2018 års val, säger Lars Westerberg.
Regelverket har setts över av flera statliga utredningar. År 2008 föreslog en utredning att hyresavtalet skulle bestå om hyresgästen inte varit varit vållande till händelsen och hyresvärden avser att återställa eller har återställt lägenheten för samma ändamål som tidigare.
– Undantaget motiverades främst av sociala skäl. Fastighetsägarna Sverige har i princip inget att invända mot en undantagsreglering för bostadslägenheter av det slag som utredningen föreslog, säger Mikael Gulliksson, chefsjurist Fastighetsägarna Sverige.