[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 22 mars, 2023

Krafttag mot godtyckliga priser på fjärrvärme krävs

Oskäliga priser på fjärrvärme visar tydligt vilka risker en monopolmarknad innebär, skriver företrädare för fastighetsägare och villaägare i ett debattinlägg.

Det är en samling tunga talespersoner som skrivit under en debattartikel i Svenska Dagbladet. Förutom Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige, så framhåller representanter för Sveriges Allmännytta, Riksbyggen, Hyresgästföreningen, HSB Riksförbund samt Villaägarna att frigörningen från beroendet av rysk gas ”inte får användas som förevändning för oskäliga prishöjningar och orimliga marginalförstärkningar”.

Några exempel på vad debattörerna kallar godtyckliga prissättningar nämns, bland annat energibolaget Eon i Malmö som höjde avgiften för fjärrvärme med 20 procent (vilket de efter protester sänkte till 13 procent). Därtill vill SFAB i Huddinge och Botkyrka att villaägare ska betala nya anslutningsavgifter, trots att de redan är anslutna till fjärrvärmenätet.

[ Annons ]

Prissättningen av fjärrvärme är till skillnad från el inte reglerad, och det är heller inget företrädarna önskar. Men de efterlyser ändå kraftfullare åtgärder, som minskar risken för att motsvarande situationer uppstår igen.

Bland annat bör Fjärrvärmenämndens roll och mandat stärkas. De ser också flera skäl att se över fjärrvärmelagen för att stärka kundernas ställning och förhindra att fjärrvärmeaktörer missbrukar sin monopolställning.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]