[ Annons ]

Priset på hyresfastigheter i Helsingborg har ökat kraftigt. Den ekonomiska krisen i eurozonen är en av orsakerna.
Publicerat 6 mars, 2012

Priserna på hyreshus ökar kraftigt i Helsingborg

Priset på hyresfastigheter i Helsingborg har ökat kraftigt. Den ekonomiska krisen i eurozonen är en av orsakerna.

Hög befolkningsökning, många invånare och ett starkt näringsliv har bäddat för en kraftig prisökning på hyresfastigheter i staden.

[ Annons ]

– Det är en väldigt positiv utveckling i Helsingborg, många investerare har insett att det är bra att positionera sig här, säger Nichlas Sarlin, chef för fastighetsrådgivaren Newsec i Malmö och Göteborg till Helsingborgs Dagblad.

De gynnsamma förutsättningarna har blivit ännu lönsammare med de senaste årens låga realräntor och en turbulent ekonomi i eurozonen.

Från 2006 till och med 2011 har det genomsnittliga kvadratmeterpriset på sålda hyreshus i Helsingborg stigit med 45 procent. Kvadratmeterpriset på bostadsrätter har endast ökat med sex procent.

– Absolut, och trycket kommer att kvarstå framöver, inte bara i Helsingborg utan i hela västra Skåne där du har en växande befolkning och många arbetstillfällen, säger Stefan Lindvall, vd för Fastighetsägarna syd till Helsingborgs Dagblad.

Värdeökningen på hyreshus är positiv för ägarna, även om avkastningen först räknas hem vid en försäljning av fastigheten. Stefan Lindvall menar att hyresgästerna indirekt får en del av kakan. Med stigande priser på hyreshus kan ägarna förhandla fram bättre lånevillkor hos banken och skriva av sin skuld snabbare och få lönsamhet i huset.

– Då kan du som ägare också underhålla huset bättre och på så vis får hyresgästen del av kapitaltillväxten, säger Stefan Lindvall.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]