Några av de nya köpcentrum som etablerats sedan den förra kartläggningen är Mall of Scandinavia i Solna, Avion Shopping i Umeå samt Handelskvarteret Valvet i Karlstad. Foto: Mall of Scandinavia
Publicerat 16 september, 2016

Kraftig ökning av handelsområden i Sverige

Ny statistik från Swedish Shopping Centre Directory visar att Sverige i dagsläget har 373 köpcentrum och handelsområden. Både omsättningen och ytan ökar och det planeras för ytterligare 2 miljoner kvadratmeter ny yta.

Kartläggningen för 2016 visar att antalet köpcentrum och handelsområden ökat från 357 stycken 2015 till 373 stycken 2016. Exempel på nya köpcentrum som etablerats sedan den förra kartläggningen är Mall of Scandinavia i Solna, Avion Shopping i Umeå samt Handelskvarteret Valvet i Karlstad.

[ Annons ]

– Trots den starka digitaliseringstrenden inom handeln ser vi ett fortsatt högt tryck i köpcentrum och handelsområden. Med tanke på att över 2 miljoner kvadratmeter handelsyta planeras eller byggs ser denna trend ut att fortsätta under överskådlig tid, säger Tobias Rönnberg, projektledare för årets kartläggning och konsult på HUI Research.

Ökningen syns även i omsättningsutvecklingen och tillväxten av den uthyrningsbara ytan. Omsättningen ökade med 20 miljarder kronor mellan 2014 och 2015, vilket motsvarade halva detaljhandelns totala tillväxt under samma period. Samtidigt passerade den totala uthyrningsbara ytan för första gången 9 miljoner kvadratmeter, vilket är ungefär lika mycket som 2 200 fotbollsplaner eller 90 stycken Mall of Scandinavia.

– Den unika statistiken och datan som SSCD innehåller bekräftar att vi är inne i en stark högkonjunktur. Ett av de tydligaste bevisen för det är de mer än 2 miljoner kvadratmeter i planerade ny- och utbyggnadsprojekt säger Johan Hopstadius, Marknadschef på Datscha.

Swedish Shopping Centre Directory eller SSCD som det förkortas är en årligt återkommande kartläggning av Sveriges köpcentrum och handelsområden utförd av HUI Research tillsammans med Datscha och Nordic Council of Shopping Centers (NCSC).

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]