Den senaste ränteanalysen från Fastighetsägarna visar att de svenska bolåneräntorna ser ut att förbli låga under de kommande åren och att den korta tremånadersräntan därmed fortfarande är mest fördelaktig.
Trots historiskt låga räntor och billig energi vill den globala ekonomin inte riktigt ta fart. Konsekvenserna här på hemmaplan blir bland annat fortsatt låga bolåneräntor, det visar Fastighetsägarnas senaste ränterapport.
– Avmattningen i Kina och andra tillväxtländer sprider sig nu som ringar på vattnet och gör att den förväntade återhämtningen återigen skjuts på framtiden. Den låga inflationen och de låga räntorna är därför här för att stanna ett bra tag till. Den svaga globala produktivitetsutvecklingen pekar i samma riktning, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.
Trots det tror han att den amerikanska centralbanken kommer att höja räntan nu i december efter sju år med nära nollränta. Men det är inte början på en snabb räntehöjningscykel. Den svaga utvecklingen innebär i stället att räntan lämnas oförändrad under 2016.
– Utvecklingen i USA har varit bättre än på de flesta andra håll i världen, men det innebär inte att ekonomin går som tåget. Svagheterna är många och inflationen är fortsatt låg. Därför lär höjningen kombineras med ett mycket mjukt budskap om framtida höjningar, spår Tomas Ernhagen.
Den europeiska centralbanken, ECB, förväntas i stället sänka sin ränta. Det ökar sannolikheten för att Riksbanken ska göra detsamma, trots att svensk ekonomi växer i hyfsad takt, en takt som kan späs på ytterligare av den starka flyktingströmmen.
– Sammantaget räknar vi därför med att de svenska boräntorna ligger kvar kring nuvarande nivåer under större delen av 2016. Om inte problemen i tillväxtekonomierna förvärras, kan inflationen stiga något och sakta börja påverka räntorna, framför allt de längre, mot slutet av året. Tuffare regler för bankerna skulle också kunna påverka nivån, säger Tomas Ernhagen.