Gert Carlsson intervjuad i Uppdrag granskning. Foto: skärmdump Svt
Publicerat 15 januari, 2020

Korruptionshärvan i Karlstad: ”En chimär för att komma över fastigheten”

Uppdrag granskning har nystat i vänskapsrelation som låg bakom när Karlstad kommuns stadshus såldes helt utan budgivning. Fastighetstidningen har pratat med fastighetsägaren som la ett dubbelt så högt bud.

Försäljningen av Karlstad kommuns stadshus har lokalt varit omdebatterat en längre tid. Det Uppdrag granskning nu avslöjar är att det bakom försäljningen finns en nära vänskapsrelation mellan entreprenören Mikael Solberg och Göran Österman som leder det skattefinansierade regionala projektet Business Värmland.

[ Annons ]

Historien handlar i korthet om hur Karlstads kommunledning hösten 2015 valde att sälja det gamla stadshuset till it-bolaget My Life Diary. Bakom bolaget stod entreprenören Mikael Solberg som talade om att bli det nya Facebook och och skapa hundratals nya jobb i Karlstad.

– Jag hade just kommit hem från en semestervecka i Spanien när en kollega visade mig tidningsartikeln. My Life Diary hade fått köpa fastigheten till en köpeskilling som motsvarade hälften av vad jag lagt anbud på, berättar Gert Carlsson, vd för Profil Invest som äger flera fastigheter i Karlstad.

My Life Diary bytte  så småningom namn till Zynapp. Ett bolag som i september 2019 sattes i konkurs av Värmlands tingsrätt, efter att inte ha betalat ut löner under flera månader. Men Stadshuset ägs av ett fastighetsbolag frikopplat från it-bolaget och ingick inte i konkursen. Ett bolag där Mikael Solberg är en av flera delägare.

– Politikerna pratade om hur det skulle bli större än Facebook och hur det skulle generera en massa arbeten. De struntade helt  i att det fanns ett bud som var hundra procent högre. Ingen har flyttat in i stadshuset, där det skulle bli hundra nya arbetstillfällen. Så allt gick ju fel här. Det är oerhört klantigt av våra folkvalda, säger Gert Carlsson.

Nu kan han bara konstatera hur han blev blåst på vad som skulle visa sig vara en riktigt bra fastighetsaffär,

– Bolaget som köpte Stadshuset har lyckats få till en ny detaljplan där de kan bygga på med tre bostadsvåningar och ett gårdshus. Det har i runda slängar tillkommit 5000 kvadratmeter byggrätt. Så idag är huset värt rejält mycket mer än köpesumman, säger Gert Carlsson.

Gert Carlsson ställer sig frågande till om det någonsin ens var tänkt att fastigheten skulle bli kontor för it-bolaget.

– Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att det inte skulle bli ett bolag större än Facebook här i lilla Karlstad. Och ett företag som bara har en vision och en anställd – vilket var vad som fanns på den tiden – behöver inte ett kontorshus på 8000 kvadratmeter för att starta verksamheten. Hela affären är ett skojeri. Jag ser det som att it-bolaget var en chimär för att komma över fastigheten, säger Gert Carlsson.

Uppdrag gransknings granskning av försäljningen och den misstänkta vänskapskorruptionen kan ses på SvtPlay.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]