[ Annons ]

Ladda elbilen med närproducerad solel. I måndags invigde Upplands Väsby sin första solcellsdrivna laddstation.
Publicerat 3 juni, 2014

Kör på solel i Väsby

Ladda elbilen med närproducerad solel. I måndags invigde Upplands Väsby sin första solcellsdrivna laddstation.

De två nya laddstationerna för i Upplands Väsby drivs både av solcellsenergi ifrån taket på laddplatserna och från kommunens egna vindkraftverk.

[ Annons ]

– Vår kommun arbetar lokalt för att påverka miljöutmaningarna globalt och det här är ännu ett bevis på att Upplands Väsby är en kommun som vågar och vill ta ledartröjan i miljöarbetet och där innevånarna har fått vara med och tycka till säger Ann-Christin L Frickner (C), kommunalråd.

Laddstationen har plats för två bilar åt gången och en takyta på 7 kvadratmeter per parkeringsplats, en maxeffekt på ca 1kW och producerar upp till 1200 kWh/år. Det innebär ström som räcker i 700 till 1000 mil per år beroende på biltyp och körstil.

– Att satsa på förnybar energi är en självklarhet i Sveriges miljöbästa kommun och en viktig del i ett hållbart och levande Väsby säger kommundirektör Björn Eklundh.

Laddstationen är ansluten till Solbanken vilket innebär att varje kilowattimme som produceras sätts in på ett solbankskonto och kan därefter användas när som helst – även när solen inte skiner.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]