[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 6 september, 2018

Köpenhamn – om svenskarna får välja

Köpenhamn är den nordiska huvudstad som svenskarna helst flyttar till. Medan Stockholm endast hamnar på en tredjeplats. Detta visar en rapport som Fastighetsägarna har tagit fram i samarbete med Novus.

Den fullständiga rapporten presenteras i samband med mässan Nordic Property Expo, som pågår 11–12 september i Göteborg.

[ Annons ]

– Vi ser hur den svenska fastighetsmarknaden har blivit nordisk. Något som får konsekvenser för såväl investeringar som politiska beslut. När marknaden viker i Sverige eller skatteregler hotar att ändras ser vi hur det svenska kapitalet flyter över landsgränserna och istället investeras i exempelvis Köpenhamn, Oslo och Helsingfors, säger Rudolf Antoni, vice vd för Fastighetsägarna i Göteborg, som tillsammans med Svenska Mässan arrangerar Nordic Property Expo.

Novus genomförde 1 087 intervjuer med boende i Sverige i åldrarna 18–79 år under juni månad 2018. Frågan som ställdes var vilken nordisk huvudstad de helst skulle flytta till, om möjlighet gavs. 25 procent valde Köpenhamn och 21 procent valde Oslo. Stockholm hamnade på en tredjeplats ed 20 procent, följd av Reykjavik och Helsingfors med 15 respektive 12 procent.

– Att fler kan tänka sig att flytta till Köpenhamn och Oslo än till Stockholm var en överraskning. Svenskar som inte är bosatta i Stockholm beskriver staden som vacker, men också som dyr och snobbig. Köpenhamn beskrivs däremot enbart med positiva värdeord såsom trevlig, avslappnad och gemytlig. En majoritet av de tillfrågade beskriver Oslo som dyr, men också som trevlig och vacker, säger David Björnberg, utredare på Fastighetsägarna.

På Fastighetsägarna har man märkt av en allt större intresse för investeringar på den nordiska fastighetsmarknaden, med ett fokus på just huvudstäder.

– Trycket på den nordiska marknaden är enormt och det finns ett stort sug efter att investera här. Därför har vi tagit initiativet till Nordic Property Expo, för att samla nordiska och internationella aktörer på en arena där målet är att flytta branschen framåt, säger Rudolf Antoni

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]