Att flytta kontorsjobbet utomhus ger positiva effekter både för arbetsgivare och medarbetare. Men också dåligt samvete. Det är resultatet av forskningsprojektet StickUt Malmö.
Att jobba utomhus i stället på kontoret skapar en känsla av välbefinnande, återhämtning, självständighet, förbättrad kognition och bättre sociala relationer. Men samtidigt för det med sig skuldkänslor och en känsla av att inte jobba på riktigt. Det är några slutsatser i det interaktiva forskningsprojektet StickUt Malmö, som bedrivits i samarbete mellan Malmö stad och Malmö Universitet, med stöd från Europeiska socialfonden.
Målet med projektet var att utmana normerna som säger att kontorsarbete måste göras inomhus. I studien fick 58 deltagare prova olika typer av arbete utomhus och sedan samlades data in via intervjuer gruppdiskussioner och en mobilapp.
– Vår studie visar att många arbetsaktiviteter med fördel kan utföras utomhus, även för de som arbetar på kontor. Det kan handla om möten, jobba med dator, läsa, tänka och pausa. En ”walk and talk”-promenad kan till exempel bidra till bättre samtal, säger säger doktorand Charlotte Petersson Troije, som initierat och genomfört studien.
Hon menar att skuldkänslor håller tillbaka medarbetare från att arbeta utomhus. Många deltagare i studien kände att de inte jobbade på riktigt utan busar när de arbetar utomhus, oavsett hur hårt de arbetade.
– Det är tydligt att det inte bara är väder och vind som hindrar från utomhusjobb utan normer som säger att man inte ska jobba utomhus och att det inte räknas. Även om det bidrar till bättre välbefinnande, säger Charlotte Petersson Troije
Pandemin har inneburit att fler jobbar hemifrån och att vissa har öppnat upp för utomhusjobb, även om de allra flesta verkar vara överens om att man ska jobba inomhus. Charlotte Petersson Troije tror att pandemin kan bidra till att vi förändrar vår syn på arbete och kopplingen till kontorsrummet.
– Tidigare har det varit en ickefråga och utemiljön har bara varit pynt- och pausmiljö. Nu tror jag att det finns möjlighet att ändra beteenden, eftersom vi arbetat på annat sätt under så lång period.
Hon menar att chefernas attityder och organisationskulturen är helt avgörande för att en förändring ska kunna ske. Här kan också fastighetsägarna hjälpa till att skapa utomhusmiljöer i anslutning till arbetsplatsen och det är viktigt att utomhusaspekten finns med när man planerar nya kontor.
– Studien visar att det är viktigt att det måste vara lätt att röra sig mellan ute och innemiljö, annars blir det inte av att jobba utomhus. Fastighetsägare kan bidra genom att se till att det finns lämpliga ytor i anslutning till arbetsplatsen, som terrasser eller innergårdar med gröna ytor, bra bord och stolar och parasoller. Att det finns promenadvänliga stråk i närheten är också viktigt.
Innan studien sa många att det var svårt att jobba ute eftersom de behöver datorn till allt, men det blev tydligt att man inte behöver datorn till allt utan faktiskt med fördel löser problem och tänker utan dator.
Vad var det mest överraskande resultatet i studien?
– Att samtal som fördes utomhus blev så mycket bättre, både enklare och öppnare, var både överraskande och roligt. Och att det var så många olika arbetsuppgifter som gick att utföra utomhus, säger Charlotte Petersson Troije och fortsätter:
– Innan studien sa många att det var svårt att jobba ute eftersom de behöver datorn till allt, men det blev tydligt att man inte behöver datorn till allt utan faktiskt med fördel löser problem och tänker utan dator. Den aspekten vill jag forska vidare på.
För den som jobbar hemma under pandemin blir det i många fall ovanligt mycket skärm. De flesta möten sker med video, och den förflyttning som vanligtvis krävs till och från jobbet eller mellan möten uteblir. Därför anses det viktigt att komma ut och röra på sig och ta en paus från skärmen. Men Charlotte Petersson Troije tycker inte att det är självklart att kalla det för paus.
– I projektet har det blivit tydligt att många viktiga saker blir lösta under joggingturen eller på promenaden. Det väcker verkligen frågan om vad som räknas som arbete eller inte. Om vi behöver en promenad för att lösa ett problem, är det då inte värt att betrakta det som en viktig del av arbetet snarare än ett sätt att gå i väg från det? säger Charlotte Petersson Troije.
Här finns tips från forskningsstudien StickUt Malmö om olika sätt att arbeta utomhus: https://stickutmalmo.se/
Läs mer om nya trender när pandemin är över, som exempelvis utomhusjobb: https://fastighetstidningen.se/trender-att-ha-koll-pa-nar-pandemin-ar-over/