Milena Kuljanin och en kontorsmiljö i Vasakronans projekt Solna Strand.
Publicerat 24 januari, 2019

Kontorshyresgästens 3 i topp

Upplevelser och flexibilitet är några av de saker som kontorshyresgäster efterfrågar mest just nu. Här tipsar hyresgästrådgivaren Milena Kuljanin om de tre viktigaste sakerna att tänka på för att vara attraktiv som hyresvärd.

I veckan blev det klart att SCB flyttar in i Vasakronans projekt Solna Strand. Ändamålsenliga och sammanhållna lokaler i ett sjönära läge med väldigt goda kommunikationer var några av argumenten i införsäljningen här.

[ Annons ]

Här hade hyresgästrådgivaren Cushman & Wakefield också ett finger med i spelet. Det är ett bolag som under 2018 nytecknat eller omförhandlat hyreskontrakt till ett sammanlagt hyresvärde på två miljarder kronor. De var bland annat inblandade AGA:s beslut att efter ett sekel i nuvarande området Dalénum på Lidingö flytta huvudkontoret till Arenastaden i Solna. De företrädde också WeWork i lokalsökning och förhandling när de flyttade in i AMF fastigheters Urban Escape.

På Fastighetstidningen blev vi nyfikna på vad som utöver läge och rent funktionella lokaler efterfrågas mest av kontorshyresgäster nu.

Här är Milena Kuljanins, Occupier Services & Research på Cushman & Wakefield, tre bästa tips för att locka till sig kontorshyresgästerna:

  1. Service och sammanhang 
    – Företagens fokus har flyttats från att jaga kortsiktiga besparingar i relation till fastigheter och lokaler till ett fokus på att attrahera talanger och främja engagemang, välbefinnande och produktivitet. Man vill vara del av ett större sammanhang där medarbetarna får en kurerad upplevelse på och runt arbetsplatsen. Det kan till exempel vara personalmat på en ny nivå, hälsofaciliteter och events där gränsen mellan hyresgäst och allmänhet suddas ut.
  2. Välmående kontor
    – Flexibilitet och möjlighet att styra sin vardag innebär att gränsen mellan arbetliv och privatliv suddas ut. Arbetsplatsens utformning ur ett hälsoperspektiv blir allt viktigare, både fysiskt, psykiskt och socialt. Välmående ligger högt på agendan och kräver samarbete mellan hyresgäster (policys och inredning/design) och fastighetsägare (byggnadens utformning, tekniska förutsättningar och variation i miljön).
  3. Smidiga avtal
    – Att avtalsprocesser är smidiga och att det finns flexibilitet i avtalslängd och förhyrning är viktigt. Många efterfrågar numera möjlighet till kortare avtalslängd och/eller en avstegsklausul. För många är möjligheten till förhyrning av extra yta vid behov (som konferens, privata rum och så vidare) och för att ackommodera en allt mer rörlig arbetskraft och föränderlig värld.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]