Foto: Shutterstock.
Publicerat 18 maj, 2017

Kontorsbrist i skuggan av bostadsbyggandet

Satsningar på att göra om kontor till bostäder kan leda till att Stockholm saknar 15 000 kontorsplatser om några år. Och att hyrorna för kontor stiger ytterligare från redan höga nivåer.

Det är mycket fokus på att Stockholm har brist på bostäder, men Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea Property Partners varnar för att huvudstaden snart även kan få brist på kontorslokaler.

[ Annons ]

– Vår bedömning är att inom två till tre år kan 15 000 kontorsplatser behöva omlokaliseras på grund av konverteringar och den starka konjunkturen skapar ytterligare behov av arbetsplatser. Det är nog bra om våra politiker även har blickarna i den riktningen. Vi hör redan internationella företag tala om att brist på kontor får dem att fundera på flytt till andra städer, säger Mikael Söderlundh.

Kommande underskott beror på att många äldre och numera omoderna kontorsfastigheter rivs eller konverteras för att bli bostäder, framför allt i Stockholms västra och södra delar som Liljeholmen, Bromma, Farsta, Nacka och Hägersten. Enligt Pangeas beräkningar rör det sig om cirka 300 000 kvadratmeter de kommande tre åren.

Till viss del kompenseras bortfallet av nyproduktion av kontor som beräknas att ge tillskott med 220 000 kvadratmeter fram till 2019.

Brist på kontor lär även pressa upp kontorshyror om inte det sker stora omsvängningar i konjunkturen.

– Vakansgraden för kontor är redan extremt låg, under 2 procent i CBD, på en marknad i balans bör den ligga runt 5 procent, påpekar Mikael Söderlundh.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]