Illustration: Dennis Eriksson
Publicerat 26 november, 2024

Konsult måste ej anställas

Från den 1 oktober gäller den ”24-månadersregel” som infördes i uthyrnings-lagen redan 2022. Högaktuell för flera företag som hyrt in arbetskraft.

Regeln innebär att kundföretag, det vill säga ett företag som hyrt in arbetskraft från ett bemanningsföretag för att utföra arbete hos dem under deras direkta arbetsledning, kan komma att få nya skyldigheter vad gäller tillsvidareanställningar eller ekonomisk kompensation.

Företag som hyrt in arbetstagare i totalt mer än 24 månader under en period om 36 månader måste erbjuda berörd arbetstagare en tillsvidareanställning.

[ Annons ]

Som alternativ kan företaget välja att betala en ekonomisk kompensation till arbetstagaren som motsvarar två månadslöner. Eftersom inhyrda arbetstagares placeringstid hos företaget ska räknas redan från 1 oktober 2022, krävs nu att man gör en uppföljning av hur länge inhyrda personer varit hos företaget sedan dess. Detta för att kunna säkerställa att man kan uppfylla sina skyldigheter enligt lagen.

Notera att uthyrningslagens regel inte är tillämplig på alla typer av inhyrningar som ett företag gör. Det som avgör om lagen är tillämplig är om personen som hyrs in är anställd hos ett bemanningsföretag, med syfte att hyras ut för arbete hos ett annat företag och under det företagets kontroll och ledning. Detta innebär att traditionella konsultuppdrag normalt sett inte omfattas av regeln, eftersom konsulten ansvarar för att leverera ett arbete åt företaget utan dess faktiska arbetsledning.

För att undvika missförstånd och juridiska konsekvenser, rekommenderas därför att alltid tydligt definiera syftet med varje uppdrag i de affärsavtal som företaget ingår när man anlitar arbetskraft utifrån.

Sammanfattningsvis kan sägas att de företag som anlitat arbetskraft från ett bemanningsföretag på plats hos sig under senaste åren, nu står inför situationen att noga följa upp under hur lång tid olika personer varit inhyrda. Detta för att förbereda sig på om man nu behöver erbjuda berörda en tillsvidareanställning eller betala ekonomisk kompensation, när tidsgränsen som lagen anger passerats.

Företag som är medlemmar i en arbetsgivarorganisation – som exempelvis Fastigo – kan alltid vända sig dit för ytterligare stöd, rådgivning och blanketter, för att säkerställa att man uppfyller de krav som lagen nu ställer.

Victoria Lindström, förhandlare och rådgivare, Fastigo

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]