Foto: Paperholm.
Publicerat 9 februari, 2016

Konstnären Charles Young skapar en stad helt i papper

Den tidigare arkitektstudenten Charles Young har sedan hösten 2014 skapat en byggnad i papper varje dag och låtit staden Paperholm växa. Konstprojektet har fått ett stort genomslag på Tumblr där Charles Young publicerar bilder på byggnaderna. Pappersstaden, och det stora tålamodet som säkerligen måste krävas i skapandeprocessen, är minst sagt fascinerande.

Det var under sina arkitektstudier som Charles Young lärde sig att tillverka pappersmodeller och upptäckte att metoden var effektiv för att få utlopp för sin kreativitet. Byggnadernas olika delar ritar han först ut på ett akvarellark, sedan skär han försiktigt ut varje del med en skalpell för att sedan limma ihop dem.

[ Annons ]

Fastighetstidningen har låtit konstnären svara på tre snabba frågor om projektet och staden Paperholm.

Hur kom du på idén till projektet?  

 Paperholm-projektet startade som ett sätt för mig att kunna skapa och bygga något nytt varje dag. Jag lärde mig att göra modeller i papper under mina arkitektstudier och kom fram till att det verkade vara en bra och snabb metod för kunna utforma och bygga en sammanträdande struktur.

Vad inspireras du av?

– Allt som jag ser, från befintliga byggnader till böcker och filmer, påverkar mig i det jag gör. Projektet är en möjlighet för mig att få testa idéer som snabbt dyker upp utan att det riktigt spelar någon roll om de kommer att fungera. Några av mina favoritbyggnader är de där idén helt plötsligt dök upp från ingenstans.

Hur ser din arbetsprocess ut?

– När jag bestämt mig för vad jag ska göra så ritar jag ut de delar som jag behöver direkt på ett akvarellpapper. Jag skär sedan ut varje enskild del med en skalpell och sätter ihop dem med PVA-lim som jag applicerar med en nål. Designen utvecklas samtidigt som jag skapar varje byggnad. Ofta framträder den slutliga formen först när jag har kommit halvvägs.

Konstprojektet stöds av New Media Scotland’s Alt-W Fund med investeringar från Creative Scotland. Här finns fler bilder på alla byggnader i staden.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]