[ Annons ]

Foto: Atrium Ljungberg
Publicerat 10 mars, 2021

Konsthögskola flyttar till Slakthusområdet

Atrium Ljungberg och Stockholms konstnärliga högskola har inlett ett samarbete kring flytt av skolans verksamheter till Slakthusområdet.

Stockholms  konstnärliga högskola (SKH) har idag cirka 500 studenter och 250 medarbetare utspridda på olika platser i Stockholm. Nu är planen att  samla hela  verksamheten i Slakthusområdet.

SKH utbildar och forskar inom film, media, dans, danspedagogik, opera, cirkus, scenkonst och skådespeleri. Skolan arrangerar också föreställningar, workshops och seminarier.

[ Annons ]

– Vi är glada över att vi får möjlighet att utveckla projektet tillsammans med Atrium Ljungberg som på många sätt visat att man värnar om kulturen i samhället. Det här ger oss en fantastisk möjlighet att med all vår kunskap och kreativitet bidra till den dynamiska och spännande utveckling som sker i Slakthusområdet just nu, säger Paula Crabtree, rektor vid Stockholms konstnärliga högskola i ett pressmeddelande.

Det högskolekvarter som nu planeras omfattar cirka 25 000 kvadratmeter. Det kommer att utlysas en arkitekttävling om den nya högskolans utformning i den sydöstra delen av Slakthusområdet. Planen är att skolan ska stå klar 2028.

– Vi ser verkligen fram emot samarbetet med Stockholms konstnärliga högskola. En etablering av SKH i Slakthusområdet är helt i linje med visionen för området – att bli Stockholms nya mötesplats för mat, kultur och upplevelser. Genom en blandning av utbildning, arbetsplatser, bostäder och kultur skapar vi en attraktiv stadsdel och de bästa förutsättningarna för samverkan mellan akademi, näringsliv, boende och besökare, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

Samarbetsavtalet är villkorat av ett beslut om markanvisning samt planstart för en detaljplan, som Stockholms stad väntas fatta under våren.

–  De kreativa näringarna är viktiga för att Stockholm ska växa och utvecklas. Slakthusområdet kommer att bli ett väldigt attraktivt område med mat, kultur och upplevelser som staden investerar stort i. Nu har vi möjlighet att utreda förutsättningarna att förstärka det kreativa klustret ytterligare genom Stockholms konstnärliga högskola på platsen, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd Stockholms stad. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]