Bild: Kanozi Arkitekter
Publicerat 28 augusti, 2019

Konstgjord halvö utökar Masthuggskajen

På Masthuggkajen ska det byggas 1 300 bostäder och 5 000–6 000 arbetsplatser plus restauranger, förskolor, kulturverksamheter och hotell. För att få plats med allt skapas nu en konstgjord halvö

Det är Cowi som har vunnit uppdraget att ta fram ett förfrågningsunderlag för att ange hur halvön ska byggas. Halvön ska byggas i den mest attraktiva delen av området kring Järntorget och Masthuggskajen för att utöka den byggbara marken i den mest attraktiva delen av området.

[ Annons ]

– Det är fantastiskt roligt att vi har vunnit detta projekt – ett projekt som verkligen sticker ut, säger Lars-Bertil Ekman, marknadschef för Samhällsbyggnad Väst på Cowi.

Riksbyggen och Stena Fastigheter är några av dem som ska bygga bostäder. Här kommer också kontorsfastigheten Global Business Gate byggas, med 24 våningar och 2 500 nya arbetsplatser.

Utbyggnaden av den nya halvön kräver omfattande anläggningsarbeten med mycket stor teknisk komplexitet. Förfrågningsunderlaget för en totalentreprenad tas fram för grundläggningsarbetena och den bärande konstruktionen. I Cowis projekt ingår också att i samtliga skeden, från projektering till slutförd byggnation, ansvara för samordning av tekniska lösningar mellan projektet och andra angränsande projekt.

– Något sådant här har inte gjorts i Göteborg tidigare och det finns många tekniska utmaningar, bland annat är det riktigt stora lerdjup där halvön ska byggas, men vi har bra koll på hur den ska byggas, säger Lars-Bertil Ekman.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]