[ Annons ]

En av fasaderna i Piteå som snart ska smyckas med lokal konst. Foto: Piteå kommun
Publicerat 22 mars, 2023

Konst uppåt väggarna på ny konstfestival

Temat på Piteås nya konstfestival OGJORT 2023 är muralmålningar. Fyra konstnärer kommer att måla på varsin vägg i de centrala delarna av staden. 

OGJORT 2023, som Piteås nya konstfestival kallas, är ett namn som ska representera nya inslag inom konst som saknas i centrala Piteå. Det finns ett långsiktigt mål att festivalen ska kunna bli en biennal, och namnet är valt för att kunna appliceras på nya teman på festivalen från konstvärlden som kan kännas “ogjorda” i Piteå.

– Det ligger en förväntan i luften då många är nyfikna både på utvalda väggar och vilka konstnärer det blir. Därför känns det roligt att få börja presentera både konstnärerna och vilka väggar som kommer i fråga. Konstverken kommer att bli en naturlig del av det offentliga rummet och bidra till en ökad attraktivitet av stadskärnan, kommenterar Micael Jonsson, Kulturchef Piteå kommun.

[ Annons ]

Detta år är det fokus på muralmålning. Fyra verk kommer uppföras av en lokal, en regional, en nationell samt en internationell konstnär.

Amanda Mendiant är festivalens lokala konstnär som kommer att uppföra sin muralmålning på Aronsgatan 12, en fasad som ägs av fastighetsbolaget KB Stadsvapnet där en av delägarna är det kommunala fastighetsbolaget Piteå Näringsfastigheter (PnF).

– Det känns självklart för oss att bidra med ytor för muralmålningar som gör konstverken tillgängliga för alla Piteåbor. Att stötta och sponsra kultur är en liten, men viktig del av vårt uppdrag och ett sätt att utveckla fastigheternas bidrag till omgivningarna, säger Linda Rosén, VD för PnF i en kommentar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]