Per Helgesson och Katarina Sjögren framför Timothy Wilsons verk som med rök och laser kommer skapa illusioner under kvällstid.
Publicerat 3 oktober, 2019

Konst mitt i bygget

Den som är intresserad av internationell och svensk samtidskonst med rötterna i spel, data och teknik bör bege sig till AMF Fastigheters nya kvarter Stockholmsverken i helgen. Fastighetstidningen spanade in de intensiva förberedelserna inför vernissagen

Stockholmsverken är ett av Södermalms klassiska industrikvarter som AMF Fastigheter utvecklar till ett kluster för design och spelinnovation. Ett tema de verk som visades i konstutställningen Monopol x Stockholmsverken tog fasta på.

[ Annons ]

– Det här är ett roligt sätt att kunna använda ett rum och tillfälligt ta vara på en plats potential. Just för fastighetsägare är detta ett effektivt och ganska enkelt sätt att aktivera sina platser och skapa attraktion, säger Katarina Sjögren från galleri Belenuis.

Men är det inte samtidigt ett problem att konst och kultur alltid får verka utifrån tillfälliga villkor?

– Vi som gör detta har fasta gallerier, så det blir mer en möjlighet att nå ut. Rent generellt kan det såklart finnas behov av mer långsiktiga villkor. Men just denna typ av verksamhet vinner på att vara temporär i sin form, säger Katarina Sjögren.

När Fastighetstidningen gör ett besök är det extra stökigt eftersom konsten flyttar in samtidigt som bygget är mitt inne i en intensiv slutfas. Katarina Sjögren får göra små pauser för en slagborr när hon visar runt.

– Kinesen Lu Yang är just nu en stjärna på konsthimlen. Här visar vi hennes verk Hearse Delusional Mandala, No.1 – en avancerad glasetsning av en uppkopplad Buddha, berättar Katarina Sjögren.

Här finns också chansen att se en konsthistorisk klassiker som Öyvind Fahlströms World Trade Monopoly från 1970.

Öyvind Fahlström: World Trade Monopoly

– Hans samhällskritik av imperialismen passar med sin utformning in på utställningens speltema, säger Katarina Sjögren.

Meningen är att Monopols utställning ska vitalisera kvarteret och göra den tillgänglig för de som bor, arbetar och rör sig här under ett pågående byggprojekt.

– Det är helt i linje med den plats vi vill skapa. De näringar vi vill locka har tydliga krav på att finnas i ett kreativt sammanhang, säger Per Helgesson, marknadsområdeschef AMF Fastigheter.

Utställningen Monopol x Stockholmsverken pågår mellan 4–6 oktober. Ingång via innergården mellan Magnus Ladulåsgatan 6–10. Öppettider 12.00- 17.00.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]