Ramirent har tagit fram en unisex byggbod där dusch och ett litet ombytesutrymme är inbyggt snarare än öppen. Foto: Petter Cohen.
Publicerat 29 november, 2016

Könsneutrala byggbodar

En traditionell byggbod är utrustad med klädhängare längs med väggen och en lång bänk. På arbetsplatser som länge har dominerats av män skapar det hinder för personer med behov av att kunna byta om avskilt. I samarbete med NCC har Ramirent därför tagit fram könsneutrala byggbodar.

– På många byggen har man som kvinna fått ha en egen byggbod lite längre bort vilket har gjort att man lätt blivit exkluderad från det vardagliga snacket med kollegorna, säger Ramirents vd Jonas Söderkvist. Vi ville hitta en lösning där man oavsett sexuell läggning, etnicitet eller kön kunde byta om tillsammans och slippa känna sig exkluderad.

[ Annons ]

NCC:s kvinnliga nätverk i Skåne har arbetat för att identifiera de hinder som finns för kvinnor på arbetsplatser. Tillsammans med Ramirent hölls en workshop där insåg man att problemen inte var könsspecifika utan handlade om personlig integritet. En enkel lösning skulle kunna göra stor skillnad.

– Vi började titta på en lösning för att bygga om bodarna så att man skulle kunna byta om enskilt, men det var också viktigt att man då inte förlorade den sociala biten att kunna prata med sina kollegor, säger Jonas Söderkvist.

Lösningen blev individuella, låsbara bås som gör det möjligt för fler att kunna byta om tillsammans. Genom att båsens väggar inte går hela vägen upp till taket kan man fortfarande prata med sina kollegor.

– Egentligen är det så självklart att det här borde ha gjorts för länge sedan. Det är en enkel lösning som gör mycket för att minska segregationen på arbetsplatserna, säger Jonas Söderkvist.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]