Sporthallar tillhör de mest drabbade branscherna.
Publicerat 2 maj, 2023

Konkurserna fortsätter att öka

Byggbolag, sporthallar och bilverkstäder är hårdast drabbade. Men färska siffror från kreditupplysningsföretaget Creditsafe visar att konkurserna drabbar samtliga branscher.

För nionde månaden i rad ökar konkurserna. I april gick 536 aktiebolag i konkurs, en ökning med hela 24 procent. Tuffast utveckling syns i Örebro och Östergötland, med en fördubbling i antalet konkurser.

Studerar man statistiken branschvis är det byggbolag, sporthallar och bilverkstäder som drabbats hårdast. Antalet konkursade bolag inom detaljhandeln har ökar med 37 procent i år, enligt sammanställningen från kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

[ Annons ]

– Tyvärr är det ingen enskild bransch som går opåverkad just nu, utan samtliga branscher uppvisar ökade konkurssiffror. Vi ser definitivt att det är tuffare tider och att lågkonjunkturen drabbar många svenska företag. Olyckligtvis blir många medarbetare även av med sina jobb, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe i ett pressmeddelande.

Konkurserna slår nu hårdare jämfört med pandemiåren. Största konkursen den senaste månaden var Attacus Stomsystem Betong med en omsättning på nästan 300 miljoner och 179 anställda.

– Det är tydligt att företag över hela landet kämpar för sin överlevnad. Med tanke på vår oroliga omvärld, den fortsatt höga inflationen och ränteläget just nu är det inte troligt att vi kommer börja se en positiv utveckling än på ett tag, säger Henrik Jacobsson.

De ökande konkurserna går parallellt med en minskning av antalet personer som startar nya bolag. Under april registrerades endast 3 490 nya aktiebolag, en minskning med hela 32 procent. På årsbasis är minskningen 25 procent jämfört med förra året.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]